Upoznajte neprijatelja: Ovih sedam vrsta virusa najčešće napadaju računala

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Davor Javorovic/PIXSELL
Gledano čisto iz korisničke perspektive, ova vrsta virusa je najopasnija zato jer inficira glavni boot record računala te ju je zbog toga jako teško eliminirati. 

Virus koji se skriva u Boot Sectoru

Jedna od neželjenih ali nužnih mjera uključuje potpuno formatiranje računala u slučaju da virus enkriptira boot sector ili nanese preveliku štetu samom kodu.

Virus se najčešće širi putem USB-a i drugih prijenosnih medija. Najrašireniji je bio tijekom devedesetih kada smo sve podatke prenosili na disketama, no danas je rijeđi zbog poboljšane BIOS ahitekture.

Ovo, naravno, ne znači da ga možete zanemariti: on se i danas širi putem privitaka u elektroničkoj pošti.

Virus koji se aktivira izravnom interakcijom

Ova vrsta virusa ujedno je jedna od najraširenijih. Virus se ne instalira ili skriva u memoriji, već se spaja na EXE ili COM datoteke, što znači da se aktivira kada netko pokrene konkretni program.

Nakon što se aktivira, virus se nastoji proširiti na programe slične domaćinu.

'Dobra strana' ove vrste virusa je što ne briše podatke niti usporava računalo. On onemogućava pristup određenim vrstama datoteka, no vrlo se lako briše pomoću učinkovitih antivirusnih programa.

Virus koji se naseljava u računalne sustave

Ova vrsta virusa se, za razliku od one koja se aktivira izravnom interakcijom, širi bez utjecaja korisnika te sistematski uništava zaraženi sustav. Postoje dvije podvrste: oni koji se šire brzo i oni koji se šire sporo. Brzi virusi napravljeni su da naprave maksimalnu štetu u minimalnom vremenu te se načelno mogu lakše prepoznati. Sporiji su vrlo često metodični u pristupu i idu tako daleko da čak inficiraju sam antivirusni softver.

Također, za razliku od ostalih vrsta virusa, ovaj je nemoguće izbrisati softverom za ubijanje malwarea, što znači da se njihovo brisanje vrši putem posebnih zakrpa koje djeluju na cijeli operativni sustav.

Multiparticijski virus

Dok neke vrste virusa koriste specifičnu metodu infekcije, ovaj zbilja ne bira već kombinira nekoliko različitih. Primjerice, može se širiti tako da se prilagodi sustavu - traži (vrlo) specifične vrste datoteka ili određeni operativni sustav, piše Tportal.

Oni mogu u isto vrijeme inficirati boot sektor i izvršne datoteke, stvorivši si vrlo brzi i učinkoviti vektor zaraze.

Problem kod ove vrste virusa je što ih je strašno teško eliminirati. Oni se, naime, šire na nekoliko fronti, što znači da ako izbrišete jednu, druga može nastaviti infekciju nakon ponovnog pokretanja računala.

Polimorfni virusi

Za razliku od standardnih virusa, polimofrni se mijenjaju svaki put kad se replicijraju, što otprilike znači da kompanijama koje rade antivirusni softrver treba puno vremena da otkriju na koji način konkretni virus mutira. Naime, problem kod antivirusa je što mogu prepoznati virus koji ima neki specifični kod. Ako se taj kod sa svakom generacijom mijenja, virus se može kamuflirati kao standardni softver te izbjeći zaštitne mjere.

Virus brisač

Ova vrsta virusa jedna je od najiritantnijih za krajnje korisnike zato jer briše sadržaj datoteka koje inficira. Jedini pravi način na koji se može izbrisati je brisanjem same datoteke, što znači da korisnik tim procesom nerijetko gubi i podatke.

I prije nego što pitate, da, ova vrsta virusa može inficirati cijele aplikacije.

Virus brisač širi se putem elektroničke pošte te ga je relativno teško prepoznati. Najrašireniji je bio tijeko ranih 2000, što ne znači da ga ne možete pronaći i danas.

Virus koji ispunja prazni prostor u datoteci

Ova vrsta virusa među sigurnosnim stručnjacima nosi nadimak 'virusi karijes', a u načelu je inteligentnija od ostalih vrsta digitalnih infekcija. Obični virus se, naime, jednostavno uhvati za datoteku, dok ovaj ulazi u prazni prostor unutar same datoteke.

Ova neobična metoda omogućava mu da inficira program bez oštećivanja koda i promjene veličine, što znači da može puno lakše zaobići anti-detekcijske tehnike o kojima ovise druge vrste računalnih virusa. Na našu sreću, ova vrsta sofisticiranog virusa relativno je rijetka.

Izvor: Tportal

Popularni Članci