VAKULA JE REK'O Drastična promjena vremena diljem Hrvatske, ali ne brinite, kod nas i dalje toplo

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Za razliku od prošla dva vikenda, kada su promjene vremena bile manje izražene i uočljive, te samo kratkotrajne, gotovo pa lokalne, tijekom ovoga vikenda vrijeme će se gotovo sigurno stubokom promijeniti u većini Hrvatske. Ponajviše u sjevernim i zapadnim krajevima, a najmanje na jugu.

I dok su pozorniji pratitelji mnogobrojnih prognostičkih modela atmosfere prošlih dana tijekom analize prognoza još i mogli pjevušiti one poznate stihove: "Kamo dalje rođače..." i "Kojim putem krenuti, može li tko reći..." - danas se gotovo sa sigurnošću može najaviti znatnija promjena vremena, piše Zoran Vakula za Meteo kutak HRT-a.

Najnoviji izračuni različitih atmosferskih modela prilično su jedinstveni - diljem Hrvatske očekuje se osjetan pad temperatura, ponegdje će biti kiše te osjetnijeg vjetra. 

Naravno, i dalje nije sasvim pouzdano gdje će točno, kada i za koliko osvježiti tijekom vikenda, i koliko će se gdje izmjeriti litara kiše po četvornome metru - ponegdje vjerojatno i nimalo, ali promjena vremena je neprijeporna.

Iznadprosječno suho i toplo razdoblje, kao rijetko kada u ovom dijelu godine završit će sa završetkom kalendarskog/astronomskog ljeta, u većini Hrvatske i poneki sat prije. Pritom će se malo smanjiti dosadašnje veliko odstupanje od prosječne temperature zraka, ali u mnogim mjestima vjerojatno nedovoljno da ovogodišnje razdoblje od 1. travnja do 30. rujna ne postane najtoplije u povijesti mjerenja. Čak i toplije od do sada rekordnog 2003. godine.

Prema podacima sa AccuWeather u gradu će temperature biti visoko iznad 20 stupnjeva sve do polovice listopada kada će nastupiti znatnije zahlađenje.

Popularni Članci