VLAHUŠIĆ SVJEDOČIO O IMUNOLOŠKOM ZAVODU: 'Nitko ga tada nije spominjao kao problem'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Bivši ministar zdravstva u Vladi Ivice Račana Andro Vlahušić izjavio je kako se u njegovu mandatu, dakle od konca 2001. do konca 2003., na sjednicama Vlade Imunološki zavod (IZ) nije spominjao kao problem, niti je o Zavodu bilo posebnih zaključaka.

Ne sjećam se da je Ministarstvo gospodarstva, u čijoj je nadležnosti bio, spominjao Zavod kao problem, rekao je Vlahušić svjedočeći pred Istražnim povjerenstvom za utvrđivanje odgovornosti za rezultate upravljanja i raspolaganja financijskim i drugim resursima Imunološkog zavoda.

I Vlahušić je, kao i ranije HDZ-ov ministar Željko Reiner, potvrdio da Imunološki nije bio u nadležnosti Ministarstva zdravstva, te naveo kako se ne sjeća da je itko iz Zavoda "bilo što" tražio od Ministarstva.

U mom mandatu radili smo ozbiljne reforme, ulagali novce u zdravstvene ustanove, počev od domova zdravlja, ne sjećam se da je netko iz Zavoda dolazio do mene ili da je bilo što tražio od Ministarstva, odnosno da je bio u planu investiranja, rekao je Vlahušić članovima Povjerenstva, piše Index.hr

Van fokusa

Odgovorio je i kako je tada, u pogledu krvi i krvnih pripravaka strateški bio Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu, Imunološki "nije bio u fokusu".

Naveo je i kako nije čuo za izvješće prema kojemu su inozemne tvrtke nudile konkretne ponude koje bi mogle revitalizirati Zavod. Osim za Plivu, nitko nije pokazivao želju za investiranjem kod nas, bili smo samo prostor za plasiranje proizvoda, rekao je Vlahušić.

Vrlo šturo komentirao je konstataciju kako je, nakon što je IZ izgubio licencu za proizvodnju cjepiva, cjepivo kod nas poskupjelo.

Problema nije bilo?

Nisam to pratio, rekao je bivši ministar tumačeći kako nikada, ni prije, ni poslije njega, nije bilo problema s plaćanjem cjepiva, svi su ministri željeli da se nabavi najbolje i ni jedan nije išao na to da uštedi na cjepivu.

Vahušić je šesti svjedok kojeg je Istražno povjerenstvo saslušalo, pred njim bi se idućih dana trebali pojaviti i ostali ministri zdravstva, konkretno Andija Hebrang i Ana Stavljenić Rukavina, ali i poznati zviždač Srećko Sladoljev, te Katarina Kardum, koja je 20-ak godina bila računovotkinja u Imunološkom

Popularni Članci