STIŽE PRAVA ZIMA Za sljedeće dane pripremite kapute

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Prvi pravi zimski uvjeti samo što nisu tu, javlja HRT, a izvještaj Državnog hidrometeorološkog zavoda za nedjelju kaže da su stanovnici Gradišta u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Slavonskog Broda i okolice Osijeka te vrh Puntijarka na Medvednici već vidjeli snježne pahulje.

Hrvatski autoklub izvještava da slab snijeg mjestimice pada u Gorskom kotaru i Baranji te da povremeno pada na dionicama autocesta A5 Osijek-Sredanci i A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva 2. Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u Istri, Gorskom kotaru, Slavoniji i Baranji. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima.

U nedjelju će vrijeme u većini krajeva biti znatno povoljnije nego početkom novoga tjedna, piše HRT.  Na kopnu će već potkraj nedjelje te osobito u ponedjeljak i utorak biti susnježice i snijega, i to ne samo u gorju. Probleme će stvarati i vjetar, osobito u utorak, kada će na sjevernom Jadranu puhati ponovno jaka i olujna bura, na udare vjerojatno i orkanska, koja će snježne pahulje donositi ponegdje i do mora, a prema jugu često jako i olujno jugo, pri čemu će u mnogim mjestima biti i obilnije kiše.

Prema najavama, u nizinskim predjelima središnje Hrvatske i gorju snijeg bi intenzivnije trebao početi padati tijekom ponedjeljka i utorka. Bijeli pokrivač trebao bi prekriti i okolicu Zagreba. Malo je vjerojatno da će ga biti u samome gradu, dodaju iz HRT-a.

Na Jadranu u ponedjeljak djelomice sunčano i još uglavnom suho. U utorak većinom oblačno, uz povremenu kišu, koja gdjegod može biti i obilnija. Na sjevernom je dijelu i velika vjerojatnost mjestimičnog snijega nošenog jakom i olujnom burom, ponegdje na udare i orkanskom, dok će u Dalmaciji puhati jako i olujno jugo. Od srijede više sunčanog vremena i slabiji vjetar, ali još ne posvuda i sasvim suho.

Ako već niste - za sljedeće dane svakako pripremite kapute, kape, šalove i rukavice, a mnogima na kopnu dobro će doći i metlice, strugalice, nekima čak i ralice, piše Vakula za HRT te dodaje da ćemo do srijede imati gotovo pa zimsku situaciju - buru, jugo, kišu, snijeg, poledicu...

"Vjerojatno se zna jer se prognozira već danima, ali za svaki slučaj, da ne bi bilo iznenađenih kao u prošli četvrtak u New Yorku i okolici - prvi "pravi" zimski uvjeti samo što nisu - ne samo zbog hladnoće i bure nego i zbog snijega, koji će mjestimice, unatoč relativno toplom tlu, već do ponedjeljka ujutro te još češće i više tijekom utorka stvarati snježni pokrivač - u gorskoj Hrvatskoj sigurno - često i veći od 10 cm, štoviše, ponegdje vjerojatno i veći od 30 cm - a tanjeg snježnog pokrivača vrlo će vjerojatno biti i u nekim nizinama, posebice središnje Hrvatske. Za okolicu Zagreba, primjerice, snijeg na tlu vjerojatniji je nego u njegovom središtu", najavljuje Vakula.

Popularni Članci