ZABRINJAVAJUĆE! Evo koliko je prošle godine necijepljeno djece u Dubrovniku, opravdanja roditelja potpuno pogrešna

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Županije s malim cijepnim obuhvatom imaju velik apsolutni broj djece osjetljive na ospice i taj postotak dovoljno je velik za izbijanje epidemije. Situacija je zabrinjavajuća, rekao je Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti.

Komentirao je i dramatične podatke koji su stigli iz Dubrovnika. Osim što je Dubrovačko-neretvanska županija najlošija po procijepljenosti, s tek 55 posto cijepljenih, većina od tog postotka otpada isključivo na grad Dubrovnik. Tamo je lani bilo 6340 necijepljenih mališana.

- Bio sam u veljači Dubrovniku na razgovoru s tamošnjim pedijatrima i drugim stručnjacima. Rekli su mi da su strahovi tamošnjih ljudi vezani uz cjepivo isti kao i u ostatku Hrvatske i općenito u svijetu. Osim toga, pedijatri tamo kažu da im roditelji znaju reći kako neće još cijepiti dijete jer smatraju da je nakon prvih godinu dana još nedovoljno razvijeno i krhko da bi se cijepilo, što je potpuno pogrešno - objašnjava Klaić za 24sata.hr. Na Liječničkom zboru najavio je kako je u Ministarstvo zdravstva upućen prijedlog da se u program cijepljenja od iduće godine uvede i cjepivo protiv pneumokoka.

- Pneumokok izaziva vrlo mnogo bolesti. Ustanovili smo da ogroman broj djece, primjerice, oboli od upale srednjeg uha, njih čak 10.000 godišnje. Ovim cjepivom bi se to izbjeglo. Isto tako puno ih zaradi upalu pluća, radi se o stotinama djece na godišnjoj razini. Ono najgore što izaziva ova opasna bakterija su meningitis, odnosno upala moždanih ovojnica, te sepsa, opasna komplikacija infekcije. Oni za posljedicu mogu imati čak i smrt. Nasreću, nemamo puno slučajeva meningitisa i sepse. Ovo je cjepivo već od prije besplatno za one kod kojih postoji povećan rizik od tih invazivnih bolesti, međutim, primijećeno je da je velik broj roditelja zdrave djece zainteresiran za cjepivo protiv pneumokoka. Zato želimo da za sve bude besplatno - rekao je Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti.

Županije, u kojima je u 2017. godini bilo najviše necijepljene djece, su Dubrovačko-neretvanska, Splitsko-dalmatinska i Primorsko-goranska.

Popularni Članci