Miličević poručio Obradoviću: 'Iznenadili su nas negativni tonovi, neka skuplja jeftine političke bodove negdje drugo'

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Iz udruge Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije reagirali su na izjave HNS-ovog gradskog vijećnika Miha Obradovića koji se zapitao zašto navedena udruga dobija 664 tisuće kuna proračunskih sredstava te kako se troše ti novci. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Nekako smo već naučili da tehničku kulturu u Dubrovniku mediji stalno spominju u kontekstu mnogobrojnih akcija koje uspješno odrađene - bilo od strane neke od naših 30 gradskih udruga, bilo izravno od strane Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika. Zato su nas zadnjih dana neugodno iznenadili negativni tonovi koji su se prvo pojavili od strane jednog gradskog vijećnika, a zatim su se na tom tragu i neki mediji prihvatili propitivanja "treba li nam u Gradu ovo ili ono" ili "kako se troše naša sredstva".

Nažalost - i za spomenutog gospara vijećnika, i za medije koji su se ponadali da su na tragu neke afere, odabrali su potpuno pogrešnu metu. Kao prvo, Zajednica tehničke kulture kao i naše udruge, srećom su cijepljene protiv bilo kakvog politiziranja i politike. Nitko kod nas nije postao primjerice član uprave neke udruge političkom linijom, već jedino značajnim angažmanom (volonterskim!) u nekom od područja tehničke kulture. Sa svim političkim opcijama, koje prepoznaju značaj onog što radimo, dobro smo surađivali i tako će biti i u budućnosti. Jedina naša "stranka" su djeca i građani koji neke svoje interese mogu ostvariti upravo kroz naše djelovanje.

Znakovito je da su na Gradskom vijeću, nakon negativne  diskusije spomenutog gospara vijećnika, upravo dva oporbena vijećnika morala potvrditi značaj i kvalitetu onog što radimo. Jer kako je već spomenuto, u Gradu ima 30 udruga tehničke kulture, koje imaju barem 500 članova, i koje svake godine kroz svoje različite akcije dodatno okupe više od tisuću građana - i to uglavnom djece i učenika.

Koliko su kritike neutemeljene i promašene vidi se i po tome što kritičari izgleda uopće nisu upoznati s načinom dodjele sredstava putem javnih natječaja, kao što je to definirano Zakonom o tehničkoj kulturi.

Tako se obvezna dokumentacija javnih poziva sastoji se od:

1. teksta javnog poziva,

2. uputa za prijavitelje,

3. obrazaca za prijavu programa, projekata ili manifestacije koji sadrže:

- opis programa, projekta ili manifestacije,

- obrazac proračuna programa, projekta ili manfestacije,

- popis priloga koji se prilažu prijavi,

- izjavu o nepostojanju dvostrukog financiranja

4. obrazac ugovora o financiranju programa, projekata ili manifestacije

5. ocjene kvalitete programa, projekta ili manifestacije

6. obrazaca za izvještavanje:

a) opisni izvještaj provedbe programa, projekta ili manifestacije

b) financijski izvještaj provedbe programa, projekta ili manifestacije

Javnim pozivom se obično traži i dodatna dokumentacija:

1. izjava o partnerstvu

2. životopis voditelja programa, projekta ili manifestacije

3. izjava o programima, projektima ili manifestacijama Organizacije financiranim iz javnih izvora,

4. izjava izvoditelja aktivnosti da su upoznati s programom, projektom ili manifestacijom i svojim sudjelovanjem u provedbi,

5. druga dokumentacija, ovisno o potrebama javnog poziva.

Ukratko, svaka udruga je morala za prijavu svog projekta pripremiti dokumentaciju koja skoro izgleda kao "light" verzija prijave na neki EU natječaj! Dakle, suprotno neutemeljenim navodima, svaki projekt je detaljno dokumentiran - uključujući i ciljeve projekta, popis svih uključenih u projekt, popis aktivnosti, troškovnik itd. Zato molimo sve one koji se brinu za sudbinu gradskih novaca, da slobodno dođu kod nas pogledati dokumentaciju svih financiranih projekata.

Nakon zaključenja natječaja, o pristiglim projektima odlučuje Povjerenstvo sastavljeno od ljudi za koje je Gradsko vijeće prosudilo da će objektivno i kvalitetno ocijeniti projekte. U skladu s tim ocjenama udruge na kraju dobiju sredstva, ali nažalost obzirom na nedostatna sredstva to obično bude tek trećina onog što su tražili. Dakle, sama Zajednica tehničke kulture nema nikakav utjecaj na to kako će se raspoloživa sredstva raspodijeliti.

Kad se pogleda koja je potrebna dokumentacija, kao i koja se procedura provodi u sklopu javnog natječaja, možemo samo zaključiti da bismo odavno bili Švicarska ili Norveška da se kod nas na svim poljima radi toliko detaljno i transparentno!

Pored ZTK, u negativnom kontekstu je bio spominjan i aero klub Nimbus. Mi iz ZTK možemo se samo zahvaliti kolegama iz Nimbusa, jer  su u proteklih pola godine napravili značajan korak u promociji zrakoplovnih djelatnosti na našem području. Uspjeli su u kratkom vremenu prijeći broj od 50 članova, a na velikom broju svojih aktivnosti okupili su više stotina djece i građana. Ali sad valjda slijede pitanja: treba li Dubrovniku promocija zrakoplovnih djelatnosti, i aero klub koji će radit s djecom i građanima? I to Dubrovniku koji je s ostatkom države kvalitetno povezan jedino zrakom, koji ima jednu od najprometnijih zračnih luka u državi, i kojoj će u budućnosti sigurno nedostajati domaćeg kvalitetnog stručnog kadra? To svaki od nas treba sebi odgovoriti ...

Možemo očekivati još sličnih pitanja. Trebaju li Dubrovniku radioamateri? Trebaju li planinari? Ili robotičari i programeri? Inovatori? Fotoklub? Pretpostavljam da je za sve navedeno negativan odgovor, jer spomenute udruge u prosjeku "koštaju" građane čak 20.000kn godišnje!

Mislim da je istina ipak posve različita - naše udruge s minimalnim sredstvima čine čuda, i to zahvaljujući velikoj ljubavi prema onome što rade. Korist za društvo od tih aktivnosti sigurno je nekoliko puta veća od uloženih sredstava.

Usput, prije par dana imali smo predstavljanje projekta Hrvatska stvara, kojem između ostalog daje podršku i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, ali i Velika Britanija čiji je veleposlanik bio na predstavljanju! Prvo je znakovito što je to neke medije zanimalo manje nego ova negativna priča kojoj svjedočimo. Drugo je znakovito što je za vrijeme motivacijskom predavanja kolege Marina iz firme STEMI (uspješno proizvode edukacijske robote koji se prodaju po cijelom svijetu) jedan genijalac iz osnovne škole odgovorio na pitanje "kakve robote biste vi pravili". Dakle, ekspresni odgovor je bio: "robote za čišćenje apartmana"! Možda je to i žalosna istina - možda to Dubrovniku stvarno jedino treba?

Srećom imamo dojam da su naše napore prepoznali i gradonačelnik gospar Mato Franković, kao i gospar Dživo Brčić, pročelnik "našeg" Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo. I da će u budućnosti naše udruge imati sredstava za još više projekata, i da ćemo riješiti i bolni problem prostora. Tako da barem budemo na razini više gradova u Republici Hrvatskoj koji imaju kvalitetne prostore za razvoj tehničke kulture, a da i ne nose epitet Pametnog grada kao što Dubrovnik ponosno radi.

Sve zainteresirane još jednom molimo da nam se obrate u vezi svih informacija vezanih za rad udruga tehničke kulture, a one kojima trebaju (jeftini?) politički bodovi da ih skupljaju negdje gdje za to postoje bolje pretpostavke.

Vidimo se na nekoj od naših idućih akcija!", poručio je predsjednik zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika Mario Miličević.

Podsjetimo, gradonačelnik Mato Franković i predsjednik Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika Mario Miličević nedavno su potpisali Ugovor o financiranju programa javnih potreba u tehničkoj kulturi Grada Dubrovnika za 2018. godinu vrijedan 664.900,00 kuna. Predmet Ugovora je provođenje i praćenje programa te financiranje udruga tehničke kulture koje su ostvarile financijska sredstva od strane Grada Dubrovnika, sukladno Programu javnih potreba u tehničkoj kulturi Grada Dubrovnika za 2018. godinu Od ukupne godišnje vrijednosti ugovora u iznosu od 664.900,00 kuna na djelatnost Zajednice tehničke kulture otpada 232.700,00 kuna, dok se djelatnosti udruga i posebni projekti financiraju sa 432.200,00 kuna. Članstvo Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika broji 21 udrugu, šest klubova mladih tehničara pri osnovnim školama i tri učeničke zadruge.

Popularni Članci