Zavod za mjeriteljstvo ponovo potvrdio: 'Elektronička aplikacija nije taksimetar, moraju se izanaći zakonska rješenja'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivona Butjer
Državni zavod za mjeriteljstvo očitovao se na zahtjev odvjetnika koji zastupa Udruženje taksi prijevoznika vezano za definiciju autotaksi prijevoza koja je definirana u konačnom prijedlogu Zakona o prijevozu u cestovnim prometu.

Vezano za navedeno traženje Zavod za mjeriteljstvo je potvrdilo prethodno stajalište da elektronička aplikacija ne može biti zakonito mjerilo tj. mjerni instrument sukladno odredbama Zakona o mjeriteljstvu.

Odredbom članka 20. Zakona o mjeriteljstvu definirana su zakonita mjerila i to u smislu odredaba Zakona o mjeriteljstvu kao mjerila koja se upotrebljavaju za mjerenje u prometu robe i usluga gdje bi se svrstali taksimetri.

Navedenom odredbom članka 20. Zakona o mjeriteljstvu je propisano da mjeriteljske i tehničke zahtjeve za zakonita mjerila propisuje pravilnikom ravnatelj Zavoda, a da bi elektronička aplikacija bila zakonito mjerili za istu bi morali biti propisani mjeriteljski i tehnički zahtjevi, što nije slučaj.

U kontekstu rješavanja problema obavljanja djelatnosti autotaksi prijevoza, a sukladno presudi Europskog suda prave, Državni zavod za mjeriteljstvo je mišljenja da se moraju iznaći zasebna zakonska rješenja koja će obuhvatiti gospodarske subjekte koja obavljaju djelatnost autotaksi prijevoza s ili bez elektroničke aplikacije, dok bi se obračun i naplata taksi usluge morala gledati odvojeno u kontekstu drugih propisa koji reguliraju navedenu materiju.

Popularni Članci