ŽIVOT NA HRVATSKIM OTOCIMA 'Nije savršeno, ali je bolje nego prije 15 godina'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: www.island-korcula.info
Štošta se u Hrvatskoj promijenilo nabolje u zadnjem desetljeću, pa tako i život u pojedinim mjestima i gradovima. Ipak, manji otoci su i dalje u mnogočemu odsječeni od ostatka zemlje, posebno izvan sezone kada nema turista i događanja.

Zbog brojnih festivala posljednjih godina, kao što su Garden Festival na Murteru, Voi'Sa Festival na Braču ili Fresh Island Festival na Pagu, hrvatsko otočje postaje sve popularnija ljetna destinacija. Sigurno poznajete barem nekoga tko ovoga ljeta svoj godišnji odmor provodi na nekom od naših otoka, a k tome je i sve više stranaca. Dok su prije bili popunjeniji gradovi poput Splita, Zadra, Šibenika i Dubrovnika, danas su to Vis, Hvar, Brač, Pag, Korčula. To nam potvrđuje i Hrvatska turistička zajednica, čiji podaci potvrđuju sve veću posjećenost otoka. U razdoblju od siječnja do srpnja ove godine, Krk i Cres ostvarili su 17 posto više noćenja,  Čiovo 24 posto, a Vir čak 70 posto više u odnosu na prošlu godinu.

Život na otoku divan je u sezoni kada sve vrvi turistima, ribarskim večerima i feštama, a posla u restoranima i kafićima ima preko glave. Mnogi odabiru ljetovati na otoku zbog divnih plaža i specifične otočne atmosfere gdje je tempo lagan, a ljudi opušteni. Naš se Hvar, uz ostale dalmatinske otoke, našao i na listi 10 najljepših svjetskih otoka na stranici Travel + Leisure. Kada čujemo riječ otok, u glavi stvaramo slike ljeta, sunca, plaže i uživanja, ali to je samo jedna strana priče, strana koju vidimo u turističkim brošurama i na razglednicama. A što je s ostatkom godine?

Stanovništvo je sve starije jer mladi tamo ne vide budućnost pa ih puno odlazi s otoka u potrazi za poslom i boljim životom. Na portalima i društvenim mrežama komentari otočnog stanovništva često su negativni, a najčešće se žale na zdravstvo, školstvo i povezanost s kopnom. Stanje je i danas prilično loše, a kako je tek bilo prije 10 do 15 godina? Trajektne linije bile su rjeđe nego danas, a o zdravstvenim uslugama da ne govorimo. Ipak, nije sve tako crno. Nekad su ljudi danima znali biti bez liječnika kada trajekti nisu vozili zbog bure, što danas nije slučaj, a poboljšala se i opskrba namirnicama i proizvodima za kućanstvo koja je, za razliku od nekoć, i više nego dovoljna. 

Uz lokalne tržnice neizostavan prizor su i štandovi uz cestu, ali koliko god to bilo šarmantno, tu se javlja problem s cijenama. S obzirom na to da smo turistička zemlja, očekivano je da će u sezoni poskupjeti restorani i kava, ali i voće i povrće na lokalnim tržnicama. 

Cijene nisu jedini problem. Čest je slučaj da na lokalnim tržnicama do podneva nestane namirnica jer ih trgovci nemaju puno pa u svega nekoliko sati sa štandova nestane svo povrće i voće. Nekoć, ako niste na tržnicu došli rano ujutro i opskrbili se na vrijeme, vrlo lako biste taj dan ostali bez povrća, voća, pa čak i mesa i kruha, a onda biste se morali snalaziti. Danas uz trgovine svježu lubenicu ili rajčicu možete kupiti cijeli dan.

Ekipa 24 sata pitala je nekoliko stanovnika s naše osunčane Korčule kako se oni snalaze s namirnicama tijekom sezone. Branka Keleš voće i povrće uvijek kupuje u trgovini.

- Na tržnicama je skuplje, a u trgovinama je voće i povrće sasvim u redu i uvijek ima svega - ističe Branka. 

Nije jedina kojoj je draže kupovati u trgovini.

- Na tržnicama je izbor ipak ograničen na ono što se uzgaja na otoku, a to su najčešće breskve, nektarine, lubenice... Mi pak obožavamo bobičasto voće, a to možemo dobiti samo u trgovini - kažu Laurent i Julie, par iz Francuske koji ljetuje na Korčuli. 

Ako se ovoga ljeta i vi zateknete na Korčuli, Hvaru ili nekom drugom našem otoku, možete biti bezbrižni jer ćete sigurno naći sve što vam zatreba, bilo na tržnici ili u trgovini, pišu 24 sata.

Popularni Članci