Župljanin koji je razotkrio Martinu Dalić: Ako ima poštenja i morala u hrvatskoj politici, njena ostavka neće biti jedina

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Osobni arhiv
Ostavka sad već bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić i afera Hotmail već su danima udarne teme svih nacionalnih medija. Aferu je razotkrio portal Index.hr, a autor je poznati i priznati novinar Ilko Ćimić, beskompromisni borac za pravdu i interes javnosti, o kojem ovih dana u najboljem svjetlu pišu brojni građani i kolege.

 Jedan od njih je i Denis Latin koji je na svom Facebook profilu napisao kako je Ćimić, inače rodom iz Župe dubrovačke, jedan od rijetkih novinara koji jednako pristupa svima, bez obzira na to radi li se o 'lijevima' ili 'desnima'.

„llko Ćimić, nagrađivani je novinar Indexa koji je otkrio aferu Hotmail. Jedan je od rijetkih preostalih novinara koji se u svojim istraživanjima podjednako odnosi prema SDP-ovim i HDZ-ovim kriminalnim radnjama. Ilko, kapa dolje! Takvi nam novinari trebaju!,“ objavio je Latin.

Dubrovački dnevnik kontaktirao je Ćimića koji je u telefonskom razgovoru kazao kako u pitanju nije samo afera Hotmail nego cijeli niz Indexovih tekstova i mukotrpan novinarski rad na temi o Lex Agrokoru koji traje više od godinu dana.

„Nije to stvar samo afere Hotmail nego Agrokora odnosno svega što se događalo tijekom krize od veljače prošle godine pa do danas. Više od godinu dana smo radili na tome. Stalno smo postavljali jedna te ista pitanja vezano uz jedno, a to je tko su autori Lex Agrokora. Objavljivali smo dosta tekstova iz kojih se moglo zaključiti kako postoji politička odgovornost ne samo bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić nego i samog premijera Andreja Plenkovića. Mailovi su došli na samom kraju tog mukotrpnog novinarskog rada gdje se zapravo potvrdilo sve ono o čemu smo pisali više od godinu dana. Prvi članak vezan uz mailove je izašao prošle srijede i još uvijek vjerujem, kao što sam vjerovao i tada, da neće samo Martina Dalić otići iz Vlade nego će to morati napraviti i cijela Vlada na čelu s Plenkovićem,“ izjavio je Ćimić.

Na pitanje očekuje li kako će do premijerove ostavke zaista i doći, Ćimić odgovara kako bi do toga došlo da u hrvatskoj politici uistinu postoje moral i poštenje.

„Da je u hrvatskoj politici morala i poštenja, Plenković bi se sam zahvalio na dosadašnjoj suradnji i otišao iz Vlade, no to od 90-ih pa nadalje nismo imali prilike vidjeti. Ne vjerujem posebno ni u koalicijske partnere u Vlade, od Vrdoljaka koji je prije godinu dana govorio jedno, a radio drugo, preko manjinskih stranaka koje se bore za svoje interese, do ljudi u Saboru koji znaju ako padne ova Vlada kako će vjerojatno morati u zatvor. Žalosno je što je za njih privatni interes iznad onog javnog i to je zapravo cijela tragedija aktualne hrvatske politike,“ kazao je Ćimić.

Svakako smatra kako bi nadležni trebali utvrditi jesu li postojala obilježja kaznenog djela jer u tom slučaju ostavka sama po sebi ne može biti dovoljna.

„Dalić je otišla iz Vlade, a na potezu je DORH koji bi trebao procijeniti i istražiti je li bilo obilježja kaznenog djela. Ono što već sada možemo kazati sa sigurnošću jest to da je bilo sukoba interesa. To je ono osnovno što sada vidimo, a ostalo će trebati dobro istražiti. Postavlja se pitanje može li odvjetnik koji je dosad radio, raditi i dalje, jer smo vidjeli kako nije govorio istinu vezano uz pisanje Lex Agrokora i vlastiti sukob interesa. Također, tu su i određene brokerske kuće i konzultantske tvrtke koje su koristile svoju privilegiranu poziciju pisanja Lex Agrokora i tako dobro zaradile. To je sada na istražiteljima, baš kao i posebno ispitivanje uloge Andreja Plenkovića koji je s piscima Lex Agrokora redovno održavao sastanke. Također smo mogli vidjeti kako su autori Lex Agrokora, koji su se krili od hrvatske javnosti, uredno slali svoju korespondenciju i državnoj tajnici u Ministarstvu pravosuđa te savjetnici Andreja Plenkovića u Vladi,“ tvrdi Ćimić.

Na navode Martine Dalić kako treba istražiti tko je pustio e-mailove u javnost, Ćimić odgovara kako su sve objavljene informacije bile predmetom javnog interesa.

„Na njeno pitanje o puštanju mailova u javnost je lako odgovoriti – mailove je objavio Index. To je vrlo jednostavno. Nije riječ o privatnoj prepisci. Index nije objavljivao nikakve privatne podatke kao ni one koje ne bi bile predmet javnog interesa. U toj se korespondenciji može vidjeti kako se Martina Dalić služila svojim privatnim mailom kako bi obavljala državničke poslove. Vidjeli smo i kako je tu bilo službenih mailova ministra financija Zdravka Marića, savjetnice u Vladi, državne tajnice. Apsolutno smo pratili javni interes, zadovoljili smo u tom dijelu i dali odgovore na pitanja koje je ova javnost tražila već više od godinu dana,“ zaključuj Ćimić za Dubrovački dnevnik.

Popularni Članci