Hrvatsku od 2014. čeka sedam godina gospodarskog rasta?

Autor: dubrovackidnevnik.hr
"Je li broj 13 sretan broj za gospodarstvo?", naslov je analize koju je objavila Erste grupa, a koja nakon dugo vremena donosi dobre vijesti za hrvatsko gospodarstvo. Možemo se samo nadati da će se prognoza ostvariti.

Analitičari Erste grupe, naime, vjeruju da će hrvatski BDP u razdoblju od 2014. do 2020. kontinuirano rasti do 2,5 posto. Fritz Mostboeck, glavni analitičar Erstea, tvrdnju da Hrvatsku čeka sedam godina rasta temelji prvenstveno na ulasku u Europsku uniju i pristupu europskim fondovima i zajedničkom tržištu EU.

"Iako se prednosti članstva u Europskoj uniji mogu doimati manjima nego u posljednja dva vala proširenja, vidimo izglede za rast u srednjem razdoblju, zahvaljujući pristupu zajedničkom tržištu i fondovima EU, iz kojih će Hrvatska moći povući do 2,5 posto BDP-a u razdoblju od 2014. do 2020. godine", tvrdi Mostboeck.

Hrvatska, koja bi u EU trebala ući 1. srpnja 2013., profitirat će i od napretka ostalih država regije, koje se također približavaju EU. Tijekom iduće godine bi Srbija, koja spada među ključne gospodarske partnere Hrvatske, trebala dobiti datum početka pregovora za pridruženje EU.

No, prije nego krene oporavak, čeka nas još jedna gladna godina. 2013. bit će godina koju će obilježiti mjere štednje, uvjeren je Mostboeck. Iako su mjere štednje koje svjetske vlade provode nužne, rezovi onemogućavaju gospodarski rast, tvrdi analitičar Erste banke. "Neophodne državne mjere štednje širom svijeta onemogućit će povratak gospodarstva u fazu rasta tijekom 2013. godine", kaže Mostboeck.

Index.hr

Popularni Članci