HTIO VIDJETI MORE PRIJE NEGO OSLIJEPI Poljak je došao i u Dubrovnik, a Dubrovčani su mu pomogli ostvariti želju

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: TZ
U moru vijesti crne kronike, politike, loše ekonomije i nazadnog gospodarstva izronila je jedna dobra priča.

Slabovidni Poljak Marcin Žarniecki u samo nekoliko dana postao je popularno ime u cijeloj zemlji. Naime, radi se o nevjerojatnom čovjeku koji se uputio na 700 kilometara dug put, biciklom, vozeći sporednim cestama zbog poteškoća s vidom.

Ovaj čovjek nevjerojatnog duha imao je jedan cilj – vidjeti more i uživati u njemu. Marcin boluje od retinopatije, a unatoč hendikepu odvažio se na ovaj put. U Poljsku se vratio jučer, 23. srpnja, već 29. srpnja održat će koncert jer je glazba vrlo važan dio njegova života, a najsretniji bi bio da održi koncert u Hrvatskoj. Išao je u školu za klavir, a samouk je za nekoliko instrumenata kao npr. gajde i cimbala.

Oni koji imaju sreću živjeti na obali, slobodu i čari koje more pruža mogu olako shvatiti, no ne i Marcin koji je izrazio želju posjetiti Plitvička jezera, Split, Zadar, Rijeku, a jedna od velikih želja bio mu je i Dubrovnik.

Kako piše index.hr, na glavnom zagrebačkom kolodvoru Žarnieckog je ugledao njegov sunarodnjak Lukasz Lisowski pa mu je pristupio i pitao treba li mu pomoći, ali nije mogao ni zamisliti što će mu sve Marcin ispričati.

Lukaszova šogorica Anamarija Tomašković, koja je zajedno sa suprugom smjestila Marcina u svom stanu, na Facebooku je podijelila njegovu priču. Marcin je prešao dug put biciklom iz Poljske do Hrvatske, a vozio je sporednim cestama i to u sandalama.

Redakcija Indexa organizirala mu je put uz pomoć brojnih građana koji su im se javili i odvela ga na more, prvo u Rijeku pa u Novi Vinodolski, a onda u Zadar i Split. 

Na njihov upit uključila se i Turistička zajednica grada Dubrovnika koji su bili domaćin njegovog dolaska u Grad. Naime, pokrili su troškove smještaja za dvije noći i organizirali vodičku koja govori poljski kako bi se Marcin mogao snalaziti bolje jer drugi jezik ne razumije.

Iz restorana Dubravka pokazali su veliko srce organizirajući obroke, a u svemu je sudjelovala i dubrovačka agencija Direct Booker koja se nesebično odrekla svoje provizije.

Popularni Članci