Izdana Mormonova knjiga

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Na današnji dan 1830. godine u Palmyri u New Yorku izdana je Mormonova Knjiga.

Knjiga Mormona (engl. Book of Mormon) vjerski je tekst mormona. Prema Smithovim tvrdnjama, Mormonovu knjigu je preveo sa zlatnih ploča, koje mu je 1827. godine uručio anđeo Moroni, dok je prema mišljenjima većine ne-mormonskih znanstvenika knjigu napisao sam Smith. Mormonova knjiga sadrži tekstove o židovsko-kršćanskoj civilizaciji koja je od 600. pr. Kr. postojala na tlu Amerike i koju su u 5. st. uništili paganski američki Indijanci.

Arheolozi nisu pronašli tragove postojanja takve civilizacije. Prema tvrdnjama iz Mormonove knjige, Isus Krist se poslije uskrsnuća pojavio na tlu Amerike, gde je propovijedao pripadnicima te civilizacije. Ostale kršćanske Crkve ne priznaju Mormonovu knjigu.

Inače, Crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana poznata je kao Mormonska Crkva koju je 6. travnja 1830. godine osnovao također Joseph Smith.

U engleskom se jeziku nazivi „mormon“ i „mormonite“ javljaju 30-ih godina 19.st. kao pogrdni nazivi za one koji su slijedili Josepha Smitha i vjerovali u božansko podrijeklo Mormonove knjige. Međutim, uskoro su Mormoni sami usvojili taj naziv te je on općenito izgubio svoje pejorativno značenje.

 

Popularni Članci