Izraelski predsjednik traži intervenciju za golf na Srđu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: www.telegraph.co.uk
Baš kao što su se nerijetki i pribojavali, odgađanje projekta golfa na Srđu naišlo je na komentare inozemstva. Naime, prilikom Milanovićeva susreta s Europske komisije José Manuel Barrosom, spomenut je Srđ u kontekstu intervencije zbog ozbiljnih problema s realizacijom investicije, piše Novi list.

Kako se spomenuti predsjednik Europske komisije prije sastanka sa hrvatskim premijerom imao priliku vidjeti i sa izraelskim predsjednikom Shimonom Peresom koji ga je navodno zamolio da intervenira kod hrvatskih vlasti zbog Frenkela koji ima ozbiljnih problema s realizacijom svoje investicije. Naime, Barroso ga je obavijestio da su preko Peresa i do njega doprle informacije o neshvatljivim preprekama na koje je u Hrvatskoj naišao ovaj ulagač iz Izraela.

Inače, javnosti je vrlo dobro poznato kako je Frenkel u dobrim odnosima s predsjednikom Izraela što je vidljivo iz činjenice da mu je 2004. bio jedan od gostiju. Također, Novi list navodi i informaciju da se 2010., prigodom proslave Dana pobjede, predsjednik Ivo Josipović susreo u Moskvi s predsjednikom Peresom, u čijem je izaslanstvu bio i Frenkel koji je prisustvovao i Peresovom posjetu Zagrebu u srpnju, a i svečanoj večeri. Tada se, tvrde iz Ureda predsjednika, nije razgovaralo o golfu.

Ako je to istina, onda je Persova poruka koju je Milanović dobio preko Barrosa prvi slučaj da se Izrael raspituje i istovremeno izražava negodovanje zbog višegodišnjih opstrukcija s kojima je u Hrvatskoj suočen njihov poduzetnik. Pitanje je, međutim, hoće li to Frenkelu pomoći jer u Dubrovniku prevladava vrlo negativno raspoloženje prema projektu kojim bi se, tvrde investitori, otvorilo više od 500 radnih mjesta.

Inicijativa 'Srđ je naš' velikom je akcijom prikupila u 15 dana skoro 11 tisuća potpisa, tražeći referendum kojim bi se građanima dalo pravo glasa o gradnji turističkih objekata uz golf igrališta. Naime, udruga se bori protiv takozvane apartmanizacije Srđa. Ministarstvo uprave trenutno provjerava ispravnost potpisa kao i zakonitost predloženog referendumskog pitanja, što zakonski mota biti gotovo do 25. travnja.

Izvor: Novi list / DD

Popularni Članci