Jesam li ja, po nekima iz Grada Dubrovnika, kriv što je jučer „puhala orkanska bura“ u Gradu?

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Nakon napisa u jednom lokalnom tjedniku, kojim je napadnut ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra Pero Šiša, upućen je poziv Orkestru u kojem se traži očitovanje pravne službe Dubrovačkog simfonijskog orkestra o spomenutom napisu. Reagiranje prenosimo u cijelosti.

Poštovana predsjednice Gradskog vijeća,

Oslonom na nedavne navode u članku Dubrovačkog vijesnika očitujem se kako slijedi:

Kao prvo nevjerojatno je da prema svemu sudeći neki gradski dužnosnici više vjeruju neprovjerenim medijskim člancima nego Upravi DSO-a i ravnatelju koje je taj isti Grad i postavio.

Svi skupa ste svjedoci neviđene medijske hajke koja proizlazi po liniji – dio zaposlenika Orkestra – mediji! Nažalost taj dio zaposlenika očito ima bolji i uljudniji pristup sa svojim lažima nekim dužnosnicima Grada, nego sama Uprava i ravnatelj, a što je žalosna činjenica. Kada sam nakon 8 godina vrijednog rada uspio stvoriti novu poslovnu politiku koja je u finalu realizirala da čak i plaću sami možemo isplatiti (520.000,00 kuna) nadao sam se barem ovaj Božić provesti u miru i dostojanstveno. Ali očito je to samo iluzija. Pitam se kada će se neradnicima iz Orkestra prestati davati na važnosti?

Što se tiče violinistice navedene u tiskovinama, mogu samo reći da je ista zaposlena početkom rujna 2012.g. na rok od 90 dana, a u skladu  s tada važećim Kolektivnim ugovorom. Nije bila sama zaposlena na 90 dana već smo dvije glazbenice tada uzeli na probni rok i to isključivo zbog velikih partitura, te gostovanja u Austriji (20. rujna 2012.g.). Nikakvo glasanje nije bilo u igri jer je glasanje umjetničkog osoblja bilo tajno, tako da nitko ne može znati kako su one ustvari glasovale i jesu li uopće glasovale jer je bilo i nevažećih glasačkih listića.

Ono što je najvažnije u cijeloj neistini je to da je mirovinsko i zdravstveno osiguranje uredno svojim pečatom, kao državna institucija ovjerilo njihovo zaposlenje za VSS. Pa kako je onda netko zaposlen nezakonito?

Na desetke mjesta u Hrvatskoj mladi ljudi su zaposleni (i to na neodređeno!) po Bolonjskom procesu. Glazbena akademija u Splitu, kao i neke druge glazbene akademije imaju 4 + 1 godina varijantu studija. Nigdje u Hrvatskoj ne postoji Zakon ili sl. koji uopće može uspoređivati Bolonju sa bivšim visokim školstvom. Postoje samo raznorazna tumačenja ali tumačenja nisu Zakoni,a Bolonjski proces se ne može uspoređivati s ničim drugim zato jer tamo vrijede drugačija pravila bodovanja školovanja.

Posebno iznenađuje činjenica da se ovakvi upiti postavljaju, a da je u novom Kolektivnom ugovoru o radu za zaposlenike u ustanovama kulture od 12. studenog 2012.g., na kraju članka 42. navedeno da VSS podrazumjeva završen preddiplomski sveučilišni studij (koji ima navedena violinistica), a VŠS podrazumjeva završen studij od najmanje tri godine. Ponavljam, „sporna violinistica“ ima završene 4 godine glazbene akademije kao i urednu dokumentaciju o istome.

Podnesak Inspekcije rada sudu za prekršaje u Dubrovniku, temelji se upravo na tome je li ovo po Bolonjskom procesu ili po bivšem visokom školstvu, a sudska praksa u Hrvatskoj dokazuje da takvi podnesci Inspekcija rada na prekršajnom sudu budu odbačeni. Još jednom ponavljam –sve zato što ne postoji Zakon o uspoređivanju Bolonje i bivšeg visokog školstva. Uostalom sva radna mjesta u novom Kolektivnom ugovoru su rangirana po starom visokoškolskom sistemu – VSS, VŠS, SSS i NSS. Pa kako sam onda mogao imati Pravilnik po Bolonji, kad ga niti jedna institucija u Hrvatskoj za sada nema.

Na kraju valja reći i da se ovakvim natpisima u novinama unaprijed insinuira da je ravnatelj Šiša već kriv, a orkestar još uvijek nije dobio niti kakvu obavijest ili prijavu Inspektorata, a niti Poziv prekršajnog suda! Zanimljivo je i to da je ovo sve zajedno lansirano baš sada – pred samo Gradsko vijeće.

Stojim iza svake riječi u ovom dopisu, a veliko je pitanje i da li je Pero Šiša kriv što je jučer npr. „puhala orkanska bura“ u Gradu?

S poštovanjem,

Pero Šiša, prof.

Popularni Članci