KAOS U REDU ZA TRAJEKT: Trpanj u kolapsu, Pelješac pred kolapsom

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovački dnevnik
Potpuni prometni kolapas dogodio se jutros u Trpnju, u jednom trenutku za trajekt prema Pločama u redu je čekalo oko 250 vozila.

Na trajektu koji je iz Ploča krenuo u 10:15 ostalo je preko 30 vozila jer nisu stali na trajekt kapaciteta 128 vozila, dok su vozila u red za sljedeći trajekt i dalje pristizala. U Trpnju na Pelješcu situacija je još i gora. U redu za trajekt u 11:30 ostalo je gotovo 100 vozila, koja zbog nedovoljnog kapaciteta moraju čekati na samoj cesti.

Uz to što se zbog ovakvih gužvi gube sati čekanja na trajekt koji vozi na relaciji 50 minuta, postavlja se pitanje što bi tek bilo ukoliko bi se dogodio neki hitni slučaj, ne samo u Trpnju, nego bilo gdje na Pelješcu, gdje hitna ne može po ovoj gužvi i katastrofalnim cestama voziti brže od 50 km/h.

Poznato je kako je ministar Siniša Hajdaš Dončić najavio ulaganja u ceste na Pelješcu u iznosu od oko 180 milijuna kuna, no i te su najave kako sada stvari stoje ostale tek puka obećanja, a od obećanog nije realizirano niti 10 posto. Ceste na Pelješcu u katastrofalnom su stanju i neke dionice zahtijevaju hitnu rekonstrukciju.

Potrebno je naglasiti i kako je s ulaskom Hrvatske u EU od 1. srpnja pojačan promet teretnih vozila na trajektnoj liniji Ploče-Trpanj, što dodatno stvara kaos u prometu u ovim ljetnim mjesecima. Postavlja se pitanje kad će se konačno ozbiljno krenuti u rješavanje prometne infrastrukture na Pelješcu ili će to i dalje ostati tek omiljeno obećanje političara svih stranaka, kao i do sada.  

Popularni Članci