Ambasador 'novog' sevdaha nastupio na Orsuli

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Park Orsula
Damir Imamović Sevdah Tahkt nastupili su sinoć na Orsuli u sklopu Park Orsula Music Festivala. Koncert koji je trebao biti održan u subotu zbog vremenskih neprilika u zadnji tren je prebačen za nedjelju.

Damir Imamović je praktično rođen sa sevdahom. Njegov otac Nedžad pjevač je sevdalinki, a djed Zaim je bio vjerojatno najpoznatiji interpretator sevdalinki u Bosni i Hercegovini. No, za razliku od Nedžada i Zaima, Damir je od početka počeo raditi vlastite aranžmane popularnih sevdah pjesama.

To se najbolje pokazalo u radu s Damir Imamović Triom koji je 2006. i 2007. objavio dva albuma. Ovaj sastav sevdalinke je izvodio u pomalo netipičnim, jazz aranžmanima i vrlo brzo postaju jedan od značajnijih novih interpretatora ‘novog sevdaha’. Nakon par godina rada u grupi, Imamović se okreće solo karijeri.

Početkom prošle godine Damir suradnju s udaraljkašem Nenadom Kovačićem (Afion, Antenat) i basistom Ivanom Mihajlovićem (Svi na pod, Naked). Pod imenom Sevdah Takht Damira Imamovića, ovaj trio objavljuje istoimeni album koji odmah osvaja slušatelje. Na svojim nastupima u regiji, ali i diljem Europe interpretacije sevdah glazbe dovode na neki novi nivo pa se s može reći kako je Sevdah Takht pravi ambasador ovog glazbenog žanra.
 

Popularni Članci