Dubrovačka je publika Trio Ardea pozvala na bis

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Vedran Levi
Iznimno perspektivna mlada slovenska violinistica s adresom u Zurichu Ana Dolžan  te nadarene sarajevske violončelistica Selma Hrenovica i pijanistica Zerina Šabotić nastupile su u Dubrovniku u subotu u Čitaonici Narodne knjižnice Grad te Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića.

Na glazbenom jutru u muzičkoj školi pridružile su im i Ivana Jelača te Frana Marija Vranković, a matineja je organizirana kako bi se publici približio život skladatelja te pokazalo kako je jezik glazbe univerzalan i ne poznaje jezične i kulturološke barijere. Tako je talijan Domenico Scarlatti prvo radio za kraljicu Poljske, a potom se preselio u Lisabon i na kraju u Madrid. Poljak Henryk Wieniawski školovao se u Parizu, a radio je, između ostalog, u St. Petersburgu, Londonu i Bruxellesu. Otac hrvatskog kompozitora rođenog u Njemačkoj, Borisa Papandopula bio je Grk. Papandopulo je na preporuku rusa Igora Stravinskog studirao dirigiranje u Beču. Profesionalni životni put odveo ga je u Kairo, gdje je bio dirigent opere. Utjecaji svih zemalja čuju se u njegovoj glazbi, što je pokazano kroz izvedbu njegove Rapsodije Concertate za violončelo i klavir.  Publika je na večernjem koncertu u Saloči od zrcala, nakon izvedbe klavirskog tria Ludwiga van Beethovena, rapsodije za violončelo i klavir Borisa Papandopula, koncertne poloneze Henryka Wieniawskog te klavirskog tria Bedřicha Smetane, mlade glazbenice pozvala na bis.

Nastupe Tria Ardea u Zagrebu i Dubrovniku je organizirala Udruga Sve ostalo je glazba u suradnji s Maticom hrvatskom u Zagrebu, udrugom za mlade Maro i Baro, Umjetničkom školom Luke Sorkočevića i Dubrovačkim knjižnicama,  uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske te Grada Dubrovnika, realizirala je gostovanje Tria Ardea u Zagrebu i Dubrovniku.

Popularni Članci