Gitarski trio Elogio oduševio publiku u rasprodanom Dvoru

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DLJI
Miljenik festivalske publike i jedan od ponajboljih gitarista današnjice, Petrit Çeku nastupio je uz gitariste Pedra Ribeira Rodriguesa i Tomislava Vukšića kao član Gitarskog trija Elogio u sklopu Vip programa 64. Igara sinoć, 25. srpnja pred rasprodanim gledalištem u atriju Kneževa dvora.

Rođen u Prizrenu, Petrit Çeku je svoje glazbeno školovanje počeo u rodnom gradu, nastavio na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji gdje je i diplomirao 2008. godine u klasi prof. Darka Petrinjaka, a trenutno pohađa poslijediplomski studij kod Manuela Barrueca u Baltimoreu u SAD-u. Ovaj čest i rado viđen gost na Dubrovačkim ljetnim igrama, dobitnik je brojnih prvih nagrada na prestižnim međunarodnim gitarističkim natjecanjima i smatra se jednim od ponajboljih svjetskih gitarista današnjice. Na 64. Igrama nastupio je uz portugalskog gitaristu Pedra Ribeira Rodriguesa i ZagrepčaninaTomislava Vukšića. Gitarski trio Elogio združio je 2008. godine ovu trojicu glazbenika školovanih u majstorskom razredu prof. Darka Petrinjaka, a mladi gitarski ansambl sinoć je, nakon zagrebačke, portugalske i nizozemske, oduševio i festivalsku publiku u rasprodanom Dvoru.


Prvi, vrlo kontemplativan dio koncerta donio je Çekuove aranžmane Bacha i Mozarta, znalački napravljene sa zaigranim ispreplitanjem dionica i poštivanjem stila te praizvedbu Seletkovićeve „PerPeTuum Mobile“. Jednostavnu Seletkovićevu ideju uspinjućeg i zatim silaznog modusa postavljenog u slobodnom kanonu, trio Elogio je pretvorio u svojevrsnu mantru sa snažnim dinamičkim vrhuncem i nestajanjem. U drugom djelu izvedeni su Ruždjak i tri de Fallina te tri Dvořákova plesa u aranžmanu Darka Petrinjaka, mentora trojice izvođača trija Elogio koji je iz partitura uspješno izvukao srž kompozicija i prenio to na medij gitarskog trija, zvučeći autentično i uvjerljivo.


Trio je tijekom cijelog koncerta zvučao uigrano poput jednog instrumenta sa stotinu boja i publika je bila oduševljena, pogotovo španjolskim ritmovima koji su dodatno podignuli temperaturu u Dvoru.