KNJIGA NITIMA LJUBAVI OBNOVLJENO 'Primorski vez je globalna baština i veliki doprinos za lokalnu zajednicu i državu' (FOTO)

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: A.Č.
U prostorijama DEŠE u srijedu je održana promocija knjige autorice Marije Weltrusky "Nitima ljubavi obnovljeno" koja prikazuje aktivnosti i postignuća DEŠE Slano – ogranka DEŠE – Dubrovnik  u provedbi projekta Obnova i očuvanje identiteta Dubrovačkog primorja.

Knjiga predstavlja svojevrstan priručnik za izradu osnova primorskog veza i njegovu kreativnu primjenu te sjećanje na Primorke koje su u surovoj stvarnosti mukotrpno radile, ali i nadahnuto izrađivale, s ponosom odijevale, njegovale i očuvale identitet kraja. Tako je uspješnom suradnjom s mnogim kazivačicama prikupljen i zapisan niz vrijednih podataka, izrađeno je pet ženskih i dvije muške nošnje te su rekonstruirane četiri vezene marame.

Knjiga "Nitima ljubavi obnovljeno" sadrži brojne upute koje mogu poslužiti kao priručnik za izradu osnova primorskog veza i za njegovu kreativnu primjenu. Autorica knjige, Marija Weltrusky zahvalila se svojoj prijateljici i suradnici Niki Tomović.

- Uvijek sam govorila 'Zalud je znati vesti, ako se ne znaju sve pojedinosti“, a Nike je tu bila voditeljica, objašnjavala nam sve i bez nje ne bi bilo svega – kazala je autorica pojasnivši kako je osnivanjem DEŠE u Slanome počeo rad na projektu obnove identiteta Dubrovačkog primorja pri čemu je, prema riječima Weltrusky, veliku ulogu imala Melanija Milić. Knjiga „Nitima ljubavi obnovljeno“, kazala je Marija Weltrusky, "opisuje aktivnosti žena iz Primorja koje su žrtvovale svoje slobodno vrijeme za svoje mjesto i zajednicu jer su željele bolje".

- Naš rad je dosta utjecao i na lokalnu zajednicu. Neki su čak i omalovažavali primorski vez, ali mi smo bile uporne, posustajale smo, ali nismo odustajale. Uvijek smo imale nečiju podršku i nastavile smo raditi jer smo posvetile puno truda, ljubavi i vremena – rekla je Weltrusky dodavši kako će nastaviti i dalje podučavati, a najvećim postignućem smatra Malu školu primorskog veza.

- Vez je globalna baština i ova tradicija je veliki doprinos za Primorje i cijelu državu. Možemo biti zadovoljne i sretne što smo uspjele – istaknula je Marija Weltrusky.

Predsjednica DEŠE Jany Hansal istaknula je kako su Marija Weltrusky i Nike Tomović bile "veliki motor zamašnjak za cijelo vrijeme obnove Primorja poslije rata, ali i sada".

- Bez takvih ljudi ne možemo živjeti skladno. One su učinile čudo – obnovile su marame i sve to prenijeli na knjige, napice, bluze, haljine, burse...  Svi Primorci moraju biti jako ponosni  i svjesni što su dobili s ovom knjigom i svaka bi je obitelj trebala imati doma kao dio svog identiteta – kazala je Hansal. Etnologija Barbara Margaretić pojasnila je koliko je značajna etnološku vrijednost knjige.

- One su obnovile zaboravljeni dio materijalne i nematerijalne baštine i bilo je divno raditi s njima. Time su otrgle od zaborava dio vrijedne baštine. Marama je bila bitan dio svečane nošnje koja je bila svojevrsno žensko pismo. Drago mi je da su ove dvije gospođe uspjele prikupiti i puno priča s terena i svojim rukama ponovo obnoviti jedan zaboravljeni element narodne nošnje i to nam je za budućnost da moramo i dalje raditi na tome – kazala je etnologinja Barbara Margaretić. Prije početka predstavljanja knjige Nika Kraljević izrecitirala je pjesmu o Primorkama koju je napisala njezina nastavnica Ljilja Šimunović.

Knjiga "Nitima ljubavi obnovljeno" tiskana je uz potporu Općine Dubrovačko primorje, Dubrovačko neretvanske županije, Turističke zajednice Općine Dubrovačko primorje, Dubrovačko primorje d.d., Frigo Bonsai Metković d.o.o. te DEŠE Dubrovnik koja je ujedno  i nakladnik knjige.