Međunarodni majstorski seminar orkestralnog dirigiranja u Dubrovniku: 'Polaznicima želimo pokazati put'

Autor: Aida Čakić
U organizacij Fonda Lovro i Lilly Matačić i Dubrovačkog simfonijskog orkestra, od 18. do 24. veljače održavat će se šesti Međunarodni majstorski seminar orkestralnog dirigiranja pod vodstvom maestra Uroša Lajovica.

Seminar se po treći put održava u Dubrovniku gdje sudjeluje 11 mladih dirigenata , a 24. veljače održat će besplatni koncert u Revelinu. Polaznici seminara stižu iz različitih krajeva svijeta: Roberto Castro iz SAD-a, David Gonzales Hernandez iz Španjolske, Luka Hauser iz Njemačke, Amna Huseinagić iz BiH, Pantelis Kogiamis iz Grčke, Tomaž Kukuvič iz Slovenije, Heng-YI Pao iz Tajvana, Pierre Pichler iz Austrije,Dominik Steklas iz Slovenije, Ante Sladoljev i Dunja Vejzović iz Hrvatske. 

Glavni tajnik Fonda Lovro i Lilly Matačić, Josip Nalis, kazao je kako je održavanje seminara u Dubrovniku, u ovo vrijeme godine, "sjajan potez". 

- Prostor je izvrstan iako znam da ste vi u potrazi za većim i ljepšim. Ovaj je šarmantan jer ima sve na jednom mjestu poput blizine prostora za vježbu i koncert, a imamo i mir. Interes polaznika za seminarom je bio veliki, ali dovoljno je od deset do jedanaest polaznika jer poanta je da svi mogu raditi i dirigirati živim orkestrom - kazao je Nalis dodavši kako je Dubrovnik na pravom putu da se prepozna kao destinacija za sjajne internacionalne dirigentske seminare. 

Ranije su se seminari održavali u Zagrebu, no kako je naglasio Nalis, zbog problema s prostorom, na prijedlog maestra Uroša Lajovica, odlučili su doći u Dubrovnik. Fond Lovro i Lilly Matačić provodi u djelo, u skladu s oporukom, niz aktivnosti kojima je zajednički cilj njegovanje uspomena na Matačića i širenje utjecaja njegova umjetničkog, kulturnog i društvenog naslijeđa. 

U Dubrovniku, seminar po drugi put vodi maestro Uroš Lajovic koji je ovaj put naznačio kako "svaki mladi dirigent ima veliku dilemu". Prema njegovim riječima, dirigent treba da bude najbolji, ali kad izlazi pred orkestar on je zapravo početnik.

- Održavamo ove seminare da bi dirigenti dobili malo iskustva jer svaki instrumentalist ima instrument i može vježati. Polaznici seminara dobit će priliku da vide kako orkestar reagira na njihovu ruku, a cilj seminara je da im pokažemo put i nadam se da će nešto odnijeti sa sobom - kazao je slovenski dirigent svjetske reputacije Uroš Lajovic. 

Ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra Damir Milat istaknuo je važnost Orkestra koji je, kako je dodao, "specifičan".

- Djelujemo 98 godina, a zanimljivo je kako je Duborvnik još za vrijeme Republike imao više orkestara, a glazbenici su bili na plaći kao državni službenici danas. Imamo dugi staž i bogatu suradnju na što smo ponosni - kazao je Damir Milat.  

Jedna od polaznica seminara je i operna primadona Dunja Vejzović koja se prisjetila svog prvog nastupa na Dubrovačkim ljetnim igrama koji je bio upravo pod ravnanjem maestra Matačića. Ona je u Dubrovniku već drugi put na seminaru te je istaknula kako za dirigiranje treba puno posla.