'MEŠTAR BOJE' Otvorena izložba Iva Mladošića 'Imaginarij svakodnevnoga' (FOTO)

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Aida Čakić
'Imaginarij svakodnevnoga' nazov je izložbe umjetnika Iva Mladošića koja je otvorena večeras u Galeriji Dulčić Masle Pulitika.

Kustosica izložbe Vesna Delić Gozze kazala je nešto više o samom "spektru boja" koje dominiraju na slikama.

- Ivo Mladošić je meštar boje. On najčešće koristi komplementarne boje te se bavi modulacijom, oblikuje i stvara perspektivu. Tako se približava njemačkim ekspresionistima koji su također s bojama postizali sve likovne elemente - kazala je Delić Gozze dodavši kako Mladošić računa na simboliku boje te koristi psihologije prednosti boje.

- Njegovo crvenilo je energično i centrifugalno, a plavilo je u svome intenzitetu, a o svakoj drugoj boji moglo bi se posebno govoriti - pojasnila je kustosica te posebno naznačila kako se divi što je Mladošić "odolio zovu komercijalizacije".

- On se ne prepušta jeftinom štancanju motiva i nedostatku inspiracije kao što se pojedini autori ponavljaju bez varijacije. Ivo ne komercijalizira svoj talenat i zanat - naglasila je Vesna Delić Gozze koja je istaknula kako je kod Mladošića vidljiv utjecaj njegovih učitelja poput Trostmanna i Škerlja, no dodala je kako je on ostao svoj.

- Želim mu da nastavi ovako i da se othrva nizu autora koji ponekad ne znaju što bi radili, ali bi pošto-poto htjeli biti na likovnom tržištu. I ranije je radio izložbe, ali je ova na neki način retrospektiva u malome - kazala je Delić Gozze koja je prepričala kako je radeći na programu za 2017. godinu znala da će predložiti Iva Mladošića jer je on prema njenom mišljenju "jedan od vodećih suvremenih likovni autora ovoga grada".

Umjetnik Mladošić zahvalio se kustosici izložbe, Umjetničkoj galeriji Dubrovnik i Gradu Dubrovniku.  Izložba ostaje otvorena do 14. siječnja.

Biografija:
Rođen u Dubrovniku, 28. rujna 1948. godine. Likovno ga povremeno podučava, od 1966. do 1969. godine, Kosta Strajnić. Slikarsku poduku dobiva od 1966. do 1968. u ateljeu Josipa Škerlja, a od 1968. do 1970. kod Josipa Trostmanna. Od 1997. godine studira u Splitu na odsjeku Akademije Assenza Mallschule Muenchestein, Basel i diplomira 2001. godine. Član je HDLU-a Zagreb. Živi i radi u Dubrovniku.

Popularni Članci