Pjesnička večer Draga Glamuzine u Sponzi

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DLJI
U sklopu popratnog festivalskog programa Pisci i pjesnici na Igrama prema konceptu Mani Gotovac, publici će se predstaviti Drago Glamuzina svojom zbirkom pjesama Everest, u subotu, u 22.00 sata u atriju palače Sponza

U scenskom čitanju koje donosi ova pjesnička večer na 68. Igrama, uz samog autora koji će ujedno i interpretirati vlastite stihove, sudjelovat će glumci Anja Đurinović te Ranko Zidarić. Ulaz je slobodan.

Drago Glamuzina rođen je u Vrgorcu 1967. godine, a komparativnu književnost i filozofiju diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavio je knjigu pjesama Mesari (Naklada MD, 2001.), roman Tri (Profil, Zagreb, 2008.), knjigu pjesama Je li to sve (VBZ, Zagreb, 2009.) te knjigu pjesama s fotografijama Stanka Abadžića Sami u toj šumi (Bibliofil, Zagreb, 2011.). Dobitnik je nagrada: Vladimir Nazor, Kvirinove nagrade, nagrade tportala te nagrade na Sajmu knjiga u Frankfurtu. Njegova djela prevedena su na njemački, slovenski i makedonski.

Delimir Rešicki u svom osvrtu na izuzetnu zbirku pjesama Everest u izdanju Frakture ističe: „Glamuzina piše o ljudima koji još uvijek osjećaju, svaki užitak skupo plaćaju, pate, ali i žive i žude za Drugim/Drukčijim. To su oni ljudi kojima svijet ne skončava u trenutku kada se gase računala i svi pametni telefoni, nego u mraku ili na svjetlu, potpuno je nevažno, tragaju za onim što im još uvijek kao — kada se i ako dogodi — nikada izgubljeno iskustvo nudi misterij vlastite neponovljivosti. (...) Ogoljujući sebe, ali i sve drugo uokolo, Glamuzinino pjesničko pismo jedno je od onih koje se doista eksplicitno usuđuje pitati ono od čega netragom bježe svi pjesnički i ini mediokriteti u Hrvatskoj i svakoj drugoj književnosti, ali i životu samom.“

Pisci i pjesnici na Igrama projekt je nastao prema konceptu Mani Gotovac te je već pet godina sastavni dio programa Igara. Svih tih pet festivalskih ljeta velika inozemna književna imena poput Alessandra Baricca i Pascala Brucknera te veliki domaći pisci poput Iva Brešana, Zorana Ferića, Mate Matišića i brojnih drugih pohode grad. U nastavku ovog programa do kraja ljeta, festivalsku publiku još očekuje večer posvećena Eleni Ferrante i njenom svjetskom hitu Genijalna prijateljica 16. kolovoza.

Popularni Članci