Predstavljen program 69. Dubrovačkih ljetnih igara: 'Vjerujemo da će kreativna sinergija i povjerenje biti prepoznato'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: A.Č.
Program 69. festivalske sezone, koja će se tradicionalno održati od 10. srpnja do 25. kolovoza na gotovo dvadeset ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika, javnosti su predstavili intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski, njen pomoćnik za dramski program Saša Božić, pomoćnik za glazbeni program Tomislav Fačini i pomoćnica za inovativne kulturne prakse Karolina Rugle te ravnateljica Ivana Medo Bogdanović u petak, u Festivalskoj palači, u sklopu Feste svetoga Vlaha i Dana grada Dubrovnika.

Intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski kazala je kako je novi program "rezultat povezanog, koncentriranog i umreženog djelovanja i povjerenja unutar kreativnog tima i suradnje s brojnim ustanovama u kulturi".

- Ovaj program je dio onoga što je u samoj viziji i misiji Dubrovačkih ljetnih igara i osobno mi je zadovoljstvo da nismo skrenuli s puta koji smo si zacrtali. Dramski program će biti bogat posebno u kontekstu vlastitih produkcija jer su Igre jedinstvene u svijetu, a ponosni smo na koprodukcijski model i suradnju s HNK iz Rijeke i Akademijom dramske umjetnosti. Glazbeni program je kombinacija tradicije i inovacije, a tu su brojni etablirani umjetnici različitih poetika i osobnosti izričaja jer ideja različitosti naći će svoje posebno mjesto na ovogodišnjim Igrama - kazala je Dora dodavši kako organizacijski tim živi u nadi da će dobra komunikacija, kreativna sinergija i povjerenje biti prepoznato dubrovačkom, hrvatskom i regionalnom auditorijumu. Pomoćnik za dramski program Saša Božić istaknuo je kako je za njega sudjelovanje u stvaranju programa Dubrovačkih ljetnih igara "velika čast i zadovoljstvo".

- Kad smo počeli razmišljati o programu pokušali smo redefinirati i sami sebi objasniti što bi taj festival činilo našim najboljim i najvećim nacionalnim festivalom. Činilo nam se kako je tu riječ o dva pola - s jedne strane želimo kreirati program s građanima i za građane, ali morali smo voditi računa zašto bi vodeći umjetnici i kulturni turisti iz države i regije htjeli doći u Dubrovnik koji ima specifičan ambijent. U našim programskim odrednicama tu su tri tipa inovacija: povećan broj gostujućih internacionalnih i domaćih festivala, povećanje vlastitih produkcija festivala i programi koje uključuju građane Dubrovnika kroz koje ćemo se pozabaviti s ambijentalnosti - kazao je Božić predstavivši četiri nova naslova od kojih su tri koprodukcijski i jedan vlastiti.

Publiku očekuju premijerne izvedbe Krležinog „Michelangela Buonarrotija“ u koprodukciji s Hrvatskim narodnim kazalištem Ivana pl. Zajca u Rijeci i u režiji Sebastijana Horvata. Michelangela će na lokrumskoj sceni igrati Rakan Rushaidat i rastvoriti vječno, ali uvijek aktualno pitanje odnosa umjetnosti i novca, a samim time i umjetnosti i moći i politike, koje je danas možda važnije nego ikada. Dobro poznat festivalskoj publici još od režije dramske uspješnice „Kate Kapuralice“, Dario Harjaček ovo ljeto priprema izbor iz proze Ranka Marinkovića „Pod balkonima“. Nužni zajednički nazivnik Marinkovićevih pripovijetki jest Mediteran i njegove gorko-slatke kombinacije, ironija koja prerasta u cinizam i izdvojeni pojedinac smaknut političkim burama i prirodnim jugom. Marinković, taj viški Voltaire koji je za Dubrovnik bio intimno i obiteljski vezan, opsjednut je granicama zatvorenog svijeta, a Mediteran, kao i Dubrovnik jest takav – sav sveden na granice i rituale. Predstava se postavlja u parku sveučilišnog kampusa. U suradnji s Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu, premijerno će, na više gradskih lokacija, biti prikazano „Odbrojavanje – na piru s Držićem i Nalješkovićem“ u režiji Lee Anastazije Fleger, Marine Pejnović i Hrvoja Korbara te izvedbi studenata Odsjeka glume ADU Zagreb. Ovaj projekt bavi se redefiniranjem ideje ambijentalnoga kazališta, onakvoga kakvo u Dubrovniku postoji od 14. stoljeća pa do danas na Igrama, te će obuhvati dijelove opusa Marina Držića i Nikole Nalješkovića, s posebnim naglaskom na pirne drame. Projekt će istražiti osobitosti pirnih drama i običaja u renesansnom Dubrovniku, ali i svadbene običaje suvremenog Dubrovnika, a u rad će uključiti i građane. Publiku očekuje i dubrovačka premijera predstave „Ispravci ritma“ u režiji Gorana Sergeja Pristaša, nastale u koprodukciji izvedbenog kolektiva BADco., Drame HNK u Zagrebu i Igara, premijerno izvedene u studenom 2017. u Tonskom studiju HNK u Zagrebu. Četrdeset godina nakon pripovijetke Pavla Pavličića „Dobri duh Zagreba“ ovaj dramski tekst Gorana Ferčeca vraća se temi opsesije ritmom gradskog života i uloge zločina u njemu. Na zadovoljstvo publike, na programu su i reprizne izvedbe lanjske dramske uspješnice „Marin Držić - Viktorija od neprijatelja“ Hrvoja Ivankovića u režiji Ivice Boban i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla.

Pomoćnik za glazbeni program Tomislav Fačini predstavio je program koji će biti otvoren ispred crkve sv. Vlaha nastupom jedanog od najvećih violončelista svijeta Misha Maiskya sa Zagrebačkom filharmonijom pod ravnanjem mo. Piera Carla Orizija, a zatvoriti će Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije. 

Dubrovački simfonijski orkestar izvest će Mozartovu Veliku misu u C-molu, a nastupit će i Gudački kvartet Schumann koji slovi kao jedan od najboljih svjetskih komornih sastava, a publici će se predstaviti i Ansambl 1700 s kontratenorom Andreasom Schollom. Vrhunske recitale priredit će Yuya Okamoto i Daniil Trifonov. Jedinstveni glazbeni program je Guitarrismo, a okupit će osam eminentnih gitarista: Zorana Dukića, Petrita Çekua, Moranu Pešutić, Tomislava Vukšića, Tvrtka Sarića, Krešimira Bedeka, Pedra Ribeira Rodriguesa i Maroja Brčića koji će praizvesti skladbu za osam gitara Gordana Tudora.

Gradonačelnik Mato Franković zaželio je novom vodstvu puno uspjeha te naznačio kako Grad Dubrovnik očekuje od Dubrovačkih ljetnih igara „ono što je očekivao u prošlosti – da budu dubrovačke, moderne, tradicionalne, ali i međunarodne“.

- Sve to nije lako spojiti u jedno, ali sam uvjeren da to možete te da ćete Dubrovačke ljetne igre otvoriti što više građanima i posjetiteljima. Grad Dubrovnik ove godine je izdvojio još pola milijuna kuna za nabavku opreme što je najviše u posljednjih nekoliko godina, a tako ćemo nastaviti i dalje jer nam je cilj razvijati Dubrovačke ljetne igre kao krovnu instituciju za organizaciju brojnih događanja tijekom cijele godine – kazao je gradonačelnik Franković, dok je zamjenica župana Žaklina Marević je također zaželjela uspjeh novom vodstvu.