U Mostaru otvorena izložba dubrovačkog slikara Antuna Masle

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dragica Andrić​​​​​​​​​​​
U Galeriji 'Aluminij' u Mostaru u sklopu Mostarskog proljeća – Dana Matice hrvatske Mostar održana je izložba Antuna Masle na kojoj je predstavljeno 38 djela ovog dubrovačkog slikara i jedinstvenog stvaratelja, preminulog prije pola stoljeća.

Maslina izložba predstavljena je u suradnji Mostarskog proljeća, Dubrovačkih ljetnih igara i Galerije 'Aluminij' pod imenom „Riječi boje i boja riječi – ljuske vida i privida u istoj oniričkoj bajci“, a priliku svečano ju otvoriti imala je ministrica kulture i sporta FBiH Zora Dujmović.

Ministrica je istaknula kako je počašćena privilegijom da otvori vrhunsku izložbu poznatog dubrovačkog slikara i pjesnika dodavši kako je uvjerena da će poklonici likovne umjetnosti uživati u djelima jedinstvenog slikarskog majstora.

„Ova izložba je prepoznatljiva po Maslinu osebujmu, samosvojnom stilu, tako složenoga i dubokog slikarstva, a opet tako nalik pojednostavljenoj infantilističkoj zaigranosti na platnu“ rekao je direktor Aluminijevih korporativnih komunikacija Darko Juka koji je naglasio kako je izrazito ponosan na činjenicu da Mostar ima priliku ugostiti ovakvu izložbu.

Ravnateljica dubrovačkih ljetnih igara Ivana Medo Bogdanović zahvalila se Matici na pozivu i Galeriji 'Aluminij' na gostoprimstvu te naglasila kako će Dubrovačke ljetne igre podržavati Mostarsko proljeće i u narednim godinama.

Postavljanje izložbe pomogli su Hrvatska gospodarska komora, Ministarstvo kulture RH, Generalni konzulat RH u Mostaru, Croatia osiguranje, Importanne Dubrovnik i Aluminij d.d. Mostar.

Izložba će ostati otvorena sve do 11. svibnja priopćeno je od organizatora.

Masle je rođen 1. rujna 1919. u Orašcu, pokraj Dubrovnika, a umro je 20. kolovoza 1967. godine. Prve je likovne poduke dobio od Koste Strajnića, a prvi je put izlagao kao osamnaestogodišnjak u Splitu. Diplomirao je slikarstvo 1942. godine, pri zagrebačkoj ALU, u klasi prof. Vladimira Becića, a prvu je samostalnu izložbu priredio 1952. godine u Dubrovniku. Dvije godine poslije oženio se i u braku s Milom Grbešić dobio kćeri Brigitu i Dolores. U razdoblju od 1955. do 1964. priredio je niz izložbi s Đurom Pulitikom, a izlagao je i u Francuskoj, Italiji, SAD-u.

Posljednje dvije godine života borio se s teškom bolešću, a premda je preminuo prije 48. rođendana, ostavio je iznimno velik slikarski opus. Njegova je monografija, autorski rad dr. Karamana, objavljena 1986. godine, a zbirka njegovih pjesama koju je uredio Luko Paljetak, 1997. godine.

Dragica Andrić