DOĐITE U 'RUPE' Održavaju se dvije radionice tradicijskih jela

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Luka Čavar
U povodu Dana kruha i plodova zemlje, u žitnici „Rupe“ će u četvrtak, 17. listopada, od 16 do 18.30 sati biti održana edukativna radionica „ Prehrana otočana na primjeru otoka Korčule“. Na radionici će se pripremati dva jela -  samoniklo jestivo bilje, poznato i kao mišanca, parapač ili pazja, te žrnovski makaruni, tradicijsko jelo sela Žrnova na otoku Korčuli.

Snažan znak osobnoga i lokalnoga identiteta nerijetko se krije upravo u hrani. Na radionici će se predstaviti tradicija na suvremeni način, te reinterpretirati tradicijska kuhinja u današnjim uvjetima. Dva odabrana jela predstavljaju svakodnevnu (bilje) i svečarsku (makaruni) prehranu. Polaznici  će upoznati jestivo samoniklo bilje kroz izlaganje i razgovor s kustosicom Sani Sardelić iz Gradskog muzeja Korčule, a o tradicijskoj prehrani otočana govorit će viša kustosica Branka Hajdić iz Etnografskog muzeja Dubrovačkih muzeja.

Hrana nije uobičajeni muzejski izložak. Nemoguće ju je čuvati u muzejskim uvjetima i u izvornom obliku teško može biti dijelom stalnog postava.  Stoga, Dubrovački muzeji organiziraju edukativne radionice u svrhu očuvanja ovog vida nematerijalne baštine. Mediteranska prehrana je, naime, uvrštena i na UNESCO-ov Reprezentativni popis zaštićene nematerijalne kulturne baštine svijeta.

Tijekom predavanja  i radionice, polaznici će moći sudjelovati u pripravljanju navedenih tradicijskih jela, učiti o sortama samoniklog jestivog bilja, kao i degustirati jelo, te sudjelovati u anketiranju u svrhu daljnjih istraživanja tradicijske prehrane, obavijestili su iz Muzeja. 

Popularni Članci