Iz Nacionalnog parka Mljet najavljuju koncert glazbenih snaga iz Varaždina

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: NP Mljet
Iz Nacionalnog parka Mljet uputili su obavijest koju prenosimo u cijelosti. 

Velika nam je čast najaviti koncert mješovitog zbora Chorus Angelicus uz pridružene pjevačke snage zbora Via, te instrumentalnog ansambla, svi iz Varaždina, koji će se u organizaciji Nacionalnog parka Mljet održati ispred Crkve Svetog Pavla u Babinom Polju u subotu, 24. kolovoza u 20.30 sati.

Zbor ove godine slavi dvadeseti rođendan, a pod vodstvom maestra Anđelka Igreca izveo je u regiji (i svijetu) respektabilni repertoar sakralnih dijela svjetske glazbene baštine, svih razdoblja, no briljantni u izvedbi barokne glazbe kao nezaobilazni izvođači Varaždinskih baroknih večeri. Upravo na njima, onim 46-im, za izvedbu Bachovog oratorija „Muka po Ivanu” dobili su Nagradu „Ivan Lukačić“.

Anđelko Igrec, zborovođa i dirigent, završio je studije kompozicije, crkvene glazbe i orkestralnog dirigiranja na Sveučilištu za glazbu u Beču. Nositelj je brojnih nagrada od kojih je za izdvojiti Vjesnikova nagrada Josip Štolcer Slavenski (2008.) za oratorij „Pashalne slike” te diskografsku nagradu Porin za najbolji autorski album klasične glazbe (2010.). Na koncertu će se izvesti njegove autorske skladbe „Pjesme štovanja i hvale”, integralno izvedene i objavljene na nosaču zvuka 2014. godine. Radi se o zbirci pjesama inspiriranim biblijskim tekstovima (starozavjetnim i psalmima), koji su nastajali u duljem periodu kao glazba za liturgiju, da bi svojim životom u crkvi, pjevanjem na susretima mladih, postali dio kolektivne glazbene svijesti. Neke od tih skladba postale su himne („Upravi korake moje” tako se veže uz svjetsku karitativnu akciju „Marijini obroci” koja se održava u Varaždinu). Prepoznati ćete i pjesme koje se pjevaju na misnim obredima na otoku Mljetu.

Sponzor ovog koncerta je Javna ustanova „NP Mljet“.

Popularni Članci