KOLOVOZ U DUHU SEDME UMJETNOSTI Kreće četrnaesta Ljetna škola filma Šipan

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Četrnaestu godinu zaredom otok Šipan će prvu polovicu kolovoza proživjeti u duhu sedme umjetnosti.

Naime, od 4. do 14. kolovoza održava se još jedna, i to četrnaesta zaredom, Ljetna škola filma Šipan, a riječ je jedinstvenoj filmskoj manifestaciji koja se sastoji od dva paralelna programa. Jedan su filmske radionice za djecu, a drugi, koji se odvija u večernjim satima, su filmske projekcije i popratna događanja u otvorenom kinu “Ispod starog platnja”.

Ove godine mladi filmaši imat će priliku učiti od profesionalaca iz svijeta filma i medija kroz pet radionica. Tako će mali šipanski osnovnoškolci, kao i njihovi vršnjaci, koji stalno ljetuju na otoku ili pak oni koji su svoje u ljetovanje organizirali baš zbog filmske škole, imati prilike pohađati jednu od dvije radionice igranog filma, radionicu fotografije, radionicu animiranog filma kao i fakultativnu radionicu filmske glume.

Ovogodišnji voditelji radionice igranog filma za stariji uzrast su redateljica Andrea Štaka i snimatelj Marko Mikšić, dok će istu takvu radionicu za one malo mlađe voditi Jura Troje i Noa Nikolić. Sve čari fotografije, uz pomoć i asistenciju Amele Pargan, malim polaznicima dočarat će fotograf iz New Yorka Marc Ohrem Leclef, a radionicu animiranog filma voditi će Domagoj Bogdan. Polaznici svih radionica imat će prigodu prisustvovati i fakultativnoj radionici filmske glume koju će voditi glumac redatelj Dejan Aćimović.

Uz niz zanimljivih radionica, Miro Bronzić i Nils Neubert, organizatori i producenti iz udruge Škola filma Šipan, pripremili su bogat i raznovrsan program večernjih projekcija i popratnih događanja. Tako nas već 6.8., večer uči samog službenog otvaranja programa, očekuje koncert Đanija Stipaničeva i klape Ragusavechia. Na programu svečanog otvaranja 7.8., uz predstavljanja ovogodišnjih radionica, vidjeti ćemo dva dokumentaraca, i to  “Kino Otok” Ivana Ramljaka kao i “Posao iz snova – Ljetna škola filma Šipan” koji se prikazuje u prisustvu redatelja Zorana Ćatića. U utorak 8.8. stiže nam Disneyeva poslastica “Vaiana- potraga za mitskim otokom”, a u srijedu 9.8. na Šipan najprije stiže Le Petit Festival uz Vinka Maria Prizmića i goste, dok će film večeri biti igrani film “Lav” Garth Davisa iz 2016. godine. Četvrtak 10.8. obilježit će gostovanje Društva dubrovačkih pisaca koje će predstaviti gospar Boris Njavro, a posebnu interakciju s djecom i cjelokupnom publikom imat će akademik i pjesnik Luko Paljetak. Sve to bit će idealan uvod u film večeri  “Buža” redatelja Vanče Kljakovića - tv klasik iz 1988. godine. Posebna večer očekuje nas u petak 11. 08. budući nam u idilični šipanski ambijent u prisustvu redatelja Dejana Aćimovića stiže prvi hrvatski vilinski film “Anka”, nastao prema romanu Anka Brazilijanka Mata Lovraka. Subota 12.08. opet će imati posebnu projekciju jer će ista biti u prisustvu redateljice Antonie Dubravke Carnerud kao i glavnog protagonista filma. Riječ je o živopisnom dokumentarcu o Mihovilu Španji - “Skrivena strana medalja”.

Ukoliko vrijeme bude na njihovoj strani, organizatori 13. 08. najavljuju projekciju za pamćenje na plaži Priježba. Želite li pogledati morski film s nogama utočanim u more i na samom platnu, koje je u moru, onda nikako ne propustite animirano remek djelo s odličnom glazbom bez imalo dijaloga ili naracije “Crvena kornjača”.

Posljedni dan festivala, kao i cijelog projekta, je 14.08., a taj dan će na Šipanu ponovno biti praznik djece i praznik filma, budući da nas na velikom platnu očekuju projekcije radova svih radionica ovogodišnje Ljetne škole filma Šipan.

Program Ljetne Škole filma Šipan odvija se pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika, Hrvatskog audiovizualnog centra, Dubrovačko neretvanske županije te Hrvatske banke za obnovu i razvitak, a u suradnji s Kinematografima Dubrovnik, Turističkom zajednicom Grada Dubrovnika, hotelom Šipan, OŠ Ivan Gundulić i ostalim partnerima.

Popularni Članci