KREĆE JOŠ JEDAN FESTIVAL ZNANOSTI Evo što vas očekuje u bogatom programu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Marinko Babić / PMD
Šestu godinu zaredom Prirodoslovni muzej Dubrovnik sudjeluje u organizaciji Festivala znanosti koji će se održati od 24. do 27. travnja.

Tema ovogodišnjeg Festivala je „Vrijeme“, a partneri u realizaciji su Odjel za akvakulturu Sveučilišta u Dubrovniku, Javna ustanova Rezervat Lokrum i Zajednica tehničke kulture Dubrovnik.

Festival znanosti se već 15. godinu održava u svim većim hrvatskim gradovima, a cilj mu je približiti znanost javnosti, odnosno informirati javnost o aktivnostima i rezultatima u području znanosti poboljšati javnu percepciju znanstvenika te motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja.

Program Festivala znanosti u Dubrovniku

Ponedjeljak, 24. 04.

Prirodoslovni muzej Dubrovnik, Androvićeva 1

10.00 –  10.05 Otvorenje Festivala znanosti u Dubrovniku

10.05 – 10.30 Radionica „Pretežno vedro“ (Dubravka Tullio)

Na jednostavan, zanimljiv i kreativan način u radionici „Pretežno vedro“, djeca predškolskog uzrasta moći će naučiti što su to vremenska prognoza i vremenski uvjeti. U kreativnom dijelu radionice će u kolaž tehnici izraditi vlastitu vremensku prognozu te će njihovi radovi biti izloženi u prostoru Muzeja.

11.00 – 11.30 Predavanje „Vjetar našeg priobalja“ (Davor Dužević)

Što je ruža vjetrova i kako se određuje za svako područje? Kako bura liječi, što donosi i kako čovjek reagira na nju? Jesmo li spremni za ljetne nevere koje donose naglu promjenu vjetra, što poduzeti i kako procijeniti opasnost?

12.00 – 12.30 Predavanje „Vrijeme i Vrijeme“ (Davor Dužević)

Planiranje putovanja, rute brodom - na cesti se (ne)znamo ponašati i planirati, a kako je na moru?

Što je Vrijeme u kontekstu planiranja rute je priča za sebe, mnoštvo je faktora koji utječu na to - koji su? Zaklon na moru, koje zaklone koristiti, kako dobre zaklone prepoznati na karti?

Utorak, 25.04.

Javna ustanova Rezervat Lokrum, Konferencijska dvorana, otok Lokrum

09.00 – 11.00 Ljubičasti splavar Janthina janthina (Linnaeus, 1578) opet plovi oko Lokruma (Ana Bratoš Cetinić, Marija Crnčević)

Kućica ljubičastog splavara Janthina janthina (Linnaeus, 1578) prikupljena je u uvali Portoč na otoku Lokrumu u svibnju 2016. tijekom uklanjanja otpada naplavljenog jakim vjetrom i strujama. Ta vrsta se rijetko pronalazi u Jadranu, a nalazi su obično rezultat specifičnih vremenskih uvjeta. Saznajte kakav je to puž, te  kako je  i zašto doplovio do Lokruma!

09.00 – 11.00 Izložba „Onečišćenje mora plastikom – naracija konzumacije“ (Maris Cilić)

“Onečišćenje mora plastikom - naracija konzumacije” je izložba predmeta izrađenih od naplavljenog morskog otpada studenata Odsjeka za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu,  prikazana  u okviru radionice Festivala znanosti 2016. u Splitu pod vodstvom Maris Cilić, Daše Mamula i  Jelene Perišić. 

Prirodoslovni muzej Dubrovnik, Androvićeva 1

11.00 – 12.30 Radionica LEGO / obnovljivi izvori energije (Toni Jurjević)

Lego radionice namijenjene su višim razredima osnovnih škola gdje djeca, kroz dva školska sata, konstruirajući lego uradke uče o raznim obnovljivim izvorima energije. Uz slaganje po uputstvima, polaznici radionice logikom pokušavaju unaprijediti faktor korisnosti svojih konstrukcija.

Srijeda, 26.04.

Sveučilište u Dubrovniku, Odjel za akvakulturu, Ćira Carića 4

10.00 – 12.00 Predavanje „Od smeća do cvijeća u 100 dana“ (Ana Bratoš Cetinić,  Marijana Pećarević)

Predavanje i radionica „Od smeća do cvijeća u 100 dana” namijenjena je djeci predškolskog uzrasta i djeci nižih razreda osnovne škole. Sudionici će čuti o tome koliko je vremena potrebno za raspad različitih vrsta otpada te kako se otpad može iskoristiti. Naučiti će da se papir i plastika mogu reciklirati, dok se od biljnog otpada može dobiti kompost.

Prirodoslovni muzej Dubrovnik, Androvićeva 1

10.00 – 11.00 Radionica „Kako nastaje kiša?“ (Dubravka Tullio)

U edukativnoj radionici „Kako nastaje kiša?“, kroz jednostavan i zanimljiv pokus, djeca predškolskog uzrasta moći će naučiti nešto više o toj oborini. 

Četvrtak, 27.04.

Odjel za akvakulturu Sveučilišta u Dubrovniku, Ćira Carića 4

10.00 - 12.00 Predavanje  „Od smeća do cvijeća u 100 dana“ (Ana Bratoš Cetinić, Marijana Pećarević)

Više informacija o programu može se pronaći na službenoj web stranici Festivala znanosti i Facebook stranici Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik.

Popularni Članci