Lerove 'Kitice i perlice' u čast Držiću

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Željko Tutnjević
Na programu Dubrovačkih ljetnih igara tradicionalno je i Studentski teatar Lero koji se festivalskoj publici predstavlja s recentnim uratkom, ovog ljeta s predstavom „Kitice i perlice“ u režiji i dramatizaciji Davora Mojaša, koja će se u Lazaretima izvesti u srijedu, 15. i petak, 17. kolovoza, s početkom u 21.30 sati.

Predstava koja svoje inspirativne izvorišne tragove crpi i prepoznaje u Držićevom djelu, njegovom životu, dramskom i pjesničkom opusu, ali i reminiscencijama na odraz, trag  i zagovor Dubrovnika njegovog i Lerovog vremena bila je doprinos Studentskog teatra Lero obilježavanju 450. godišnjice smrti Marina Držića, a premijerna izvedba održana je 18. prosinca 2017. godine na sceni Teatra Lero u Lazaretima.

Naslov „Kitice i Perlice“ preuzet je iz Držićevog vilinskog svijeta („Skup“) i otvara intrigantne povode suvremenog kazališnog propitivanja djela i slutnji velikog komediografa na način uprizorenja mogućih životnih epizoda, dokumenata, biografskih tragova i neuprizorenih krhotina nekih njegovih izgubljenih i u fragmentima ostavljenih komedija. Predstava „Kitice i perlice“ anticipira i one Držićeve nesanice koje se mogu naslutiti u prolozima njegovih komedija, pjesama, raspršenih biografskih tragova i u njegovoj jedinoj tragediji „Hekubi“.

Scenografkinja i kostimografkinja je Dubravka Lošić, koreografiju potpisuje Zrinka Japunčić, tehničko vodstvo i realizaciju scene Mato Brnjić, oblikovatelj svjetla i tona je Antonio Ljubojević, tonskom se montažom bavio Viktor Lenert, a realizacijom kostima Maja Glamočanin. U predstavi igraju Ksenija Medović, Jasna Held, Zvončica Šimić, Ana Petrović, Katarina Ruščić, Rela Petric i Paula Japunčić.

Ulaznice za obje Lerove izvedbe na 69. Igrama mogu se kupiti preko festivalskih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr te na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21:30 sati. Svi stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije, pri kupnji na blagajnama Igara ostvaruju popust od 30%. 

Popularni Članci