OD BREXITA DO HRVATSKOG PREDSJEDANJA EU Predavanje francuskog veleposlanika u Hrvatskoj Gaëla Veyssierea

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Predavanje francuskog veleposlanika u Hrvatskoj Gaëla Veyssierea, održat će se u srijedu, u 16.15 sati, u sveučilišnom Kampusu (učionica 131).

Hrvatska će sljedeće godine po prvi put preuzeti predsjedanje Vijećem Europske unije. To će biti važan trenutak kako u političkom tako i u institucionalnom smislu, ponajprije zbog toga što će se njezino predsjedanje odvijati u specifičnom kontekstu europskog institucionalnog ciklusa (uspostava nove Komisije, novi sastav Europskog parlamenta, dovršavanje višegodišnjeg financijskog okvira, itd.) obilježenog, među ostalim, i neizvjesnošću povezanoj s Brexitom i poprilično turbulentnim međunarodnim okruženjem. Prvo hrvatsko predsjedanje bit će razdoblje puno izazova i prilika i u pogledu komunikacija. Predsjedništvo je također izvrsna prilika za komuniciranje o Europi s hrvatskim građanima, ali i o Hrvatskoj na europskoj i međunarodnoj razini. Ovo su neka od pitanja o kojima će veleposlanik Gaël Veyssiere govoriti studentima.

Prije nego što je preuzeo dužnost u Hrvatskoj, veleposlanik Gaël Veyssiere bio je šef kabineta triju ministrica i državnih tajnica zaduženih za europska pitanja (2017-2019); prethodno je bio šef Službe za tisak (2014-2016) i šef Službe za vanjske odnose Europske unije (2016-2017) u francuskom Ministarstvu Europe i vanjskih poslova. U dva navrata radio je u Stalnom predstavništvu Francuske pri Europskoj uniji u Bruxellesu, gdje je od 2010. do 2014. godine obavljao dužnost glasnogovornika.

Popularni Članci