NOBELOVCI U DUBROVNIKU 'Dubrovnik će ponovno biti domaćin tako značajnom skupu'

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Povjerenica Vlade Republike Hrvatske za Grad Dubrovnik Nada Medović primila je danas novinara i urednika Hrvatske radiotelevizije Gorana Rotima u funkciji koordinatora i voditelja projekta HRT-a „Nobelovci u Dubrovniku“ te člana organizacijskog odbora 10. ISABS konferencije o forenzici i antropološkoj i medicinskoj genetici, koja će se od 19. do 24. lipnja održati u Dubrovniku.

Goran Rotim povjerenicu Medović pobliže je upoznao s programom „Nobel Spirit“ ili „Nobelovci u Dubrovniku“ koji će se 21. lipnja održati u sklopu jubilarnog izdanja konferencije uz televizijski prijenos HRT-a, ali i drugih zainteresiranih europskih i svjetskih TV kuća.  Kao mjesto održavanja razmatra se nekoliko lokacija u povijesnoj jezgri, a projekt je zamišljen kao javna diskusija više dobitnika Nobelove nagrade. Među potvrđenim sudionicima su troje dobitnika Nobelove nagrade iz područja kemije - Ada Yonath (2009.), Robert Huber (1988.), Paul Modrich (2015.) te Harald zur Hausen, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 2008. godine.

Povjerenica Medović je pohvalila projekt te iskazala zadovoljstvo što će Dubrovnik ponovno biti domaćin tako značajnom skupu kao i što ćemo imati priliku ugostiti glasovite stručnjake i dobitnike Nobelove nagrade.

Prva međunarodna ISABS konferencija održana je 1997. u Splitu, a Dubrovnik joj je bio domaćin u dva navrata, 2001. i 2005. godine. Bijenalna konferencija održava se u suradnji međunarodne znanstvene organizacije ISABS (The International Society for Applied Biological Sciences) suosnivača i predsjednika prof.dr. Dragana Primorca i Klinike Mayo, vodeće američke zdravstvene institucije, a tradicionalno okuplja i do 500 forenzičara, genetičara i stručnjaka individualizirane medicine iz cijelog svijeta.

Iako u znanstvenim odborima ISABS-a sudjeluje četvero nobelovaca „Nobel Spirit“ organizira se prvi put i to upravo u Dubrovniku.

Popularni Članci