NOĆ MUZEJA U Glazbenoj dvorani Kneževa dvora zasvirat će Ivana Jelača

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Hrvatsko-austrijsko društvo Dubrovnik u suradnji s Dubrovačkim muzejima organizira Koncert pijanistice i fortepijanistice Ivane Jelače na fortepijanu bečkog graditelja Antona Waltera iz Kneževa dvora.

Uz glazbenu izvedbu Ivana Jelača pripremila je i multimedijalnu prezentaciju aplikacije fortepijana te svih dosadašnjih projekata vezanih uz ovaj raritetni povijesni instrument iz 1790. godine, čime se želi pokazati kako muzeji mogu postati atraktivni i uzbudljivi prostori inovacije u kojima kustosi, muzeolozi, povjesničari umjetnosti, inovatori i umjetnici pronalaze nove načine kako izložiti muzejske predmete i personalizirati iskustvo posjetitelja.

Koncert će se održati u sklopu Noći muzeja 2019, u petak 01. veljače, s početkom  19:30 sati, u Glazbenoj dvorani Kneževa dvora. Ulaz je slobodan.

Hrvatsko-austrijsko društvo Dubrovnik, već tradicionalno, u povodu Feste sv. Vlaha, organizira koncerte klasične glazbe, a koji se ove godine terminski i sadržajno uključio u Noć muzeja 2019. godine. Tema Noći muzeja 2019. je digitalizacija i inovacije u prezentacijama muzejskih zbirki i sadržaja. U suradnji s Dubrovačkim muzejima, pijanistica i fortepijanistica Ivana Jelača s udrugom Sve ostalo je glazba pokrenula je 2014. godine projekt prezentacije i revitalizacije „dubrovačkog fortepijana“. Prošle je godine izdala i nosač zvuka s djelima hrvatskih skladatelja i europskih im suvremenika, ujedno i prvi tonski zapis hrvatske glazbe 18. stoljeća, snimljen na ovom raritetnom instrumentu iz 1790. godine, koji je izložen u trajnom postavu Kulturno-povijesnog muzeja u Kneževom dvoru. Uz brojne kostimirane izvedbe pred dubrovačkom publikom i posjetiteljima Muzeja, u organizaciji Hrvatsko-austrijskog društva Dubrovnik i u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Austriji i Hrvatskom maticom iseljenika Područni ured Dubrovnik, ostvarena su dva iznimno uspješna gostovanja udruge Sve ostalo je glazba, u Beču 2016. godine  i Eisenstadtu 2018. godine, čime su posebno istaknute povijesne i kulturne veze, koje su i danas spona zajedničkih nastojanja u očuvanju baštine, u ovom slučaju glazbene baštine, kao pokretača suradnje i prijateljstva Hrvatske i Austrije.

Stoga se Hrvatsko-austrijsko društvo Dubrovnik i ove godine priključuje ovom vrijednom projektu, kao suorganizator Koncerta u Noći muzeja 2019., koji donosi glazbene izvedbe dubrovačkih skladatelja 18. stoljeća u autentičnom ruhu, uz inovacije u interpretaciji kulturne baštine.

Popularni Članci