PO PRVI PUT U 'SLOBODI'! Ni ove godine ne propustite Juvančićeva 'Sjećanja grada'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: A.Č.
Projekt 'Sjećanje grada', 13. po redu, bit će prikazan u subotu u kinu Sloboda, s početkom u 19:00 sati, a ulaz je slobodan. Uz arhivske filmske snimke Dubrovnika, prikazat će se i novi filmski radovi na temu Dubrovnika autora Hrvoja Juvančića i Branka Ištvančića.

Projekt prikupljanja i javnog prikazivanja arhivske građe o Dubrovniku „Sjećanje grada“ autora Hrvoja Juvančića, prije dvije godine dobio je osim povijesnih i nove, suvremene teme, kao i novi način prikazivanja. Nakon 12. projekcija u otvorenim prostorima, ove će se godine „Sjećanje grada“ po prvi puta održati u kinu Sloboda, i izvan glavne turističke sezone, jer je Juvančićeva želja pružiti Dubrovčanima ovaj ekskluzivni dubrovački kulturni sadržaj u razdobljima s manje javnih događanja.

Druga novost je što je „Sjećanje grada“ proširilo svoj opseg djelovanja. Osim prikupljanja arhivske građe o Gradu, „Sjećanje grada“ od 2017. godine počinje stvarati i vlastite vizualne dokumente, odnosno buduću arhivu života Dubrovnika kroz niz novostvorenih dokumentarnih i umjetničkih filmova u sklopu projekta „24 sata“.

Osnovna ideja toga filmskog i digitalnog formata jest da se snimi 20 minutni film ili umjetnički video rad o životu suvremenog Dubrovnika unutar 24 sata, koliko mora trajati i samo snimanje. Kada se film završi, prikazuje se u sklopu „Sjećanja grada“, te se zatim stavlja na vimeo kao novostvorena arhiva Dubrovnika.

Iako počivaju prije svega na dubrovačkim filmskim i likovnim stvarateljima, „24 sata“ su i umjetnička rezidencija za autore iz cijele Hrvatske, a uskoro i iz inozemstva. Tijekom 10 dnevnog boravka u Dubrovniku, gostujući redatelji i umjetnici dat će nam svoje umjetničko viđenje života našega grada unutar jednoga dana. Tako ćemo u subotu  u kinu Sloboda vidjeti dokumentarni film „Anonimno jato“ redatelja Branka Ištvančića i scenarista Nikše Kušelja.

Uz ovaj novostvoreni film, na ovogodišnjem Sjećanju grada u Kinu sloboda prikazat će se i novi rad Hrvoja Juvančića utemeljen na arhivskim, rijetko viđenim snimkama iz 1951. s naslovom „Grad i mravi“, a također će se prikazati i dijelovi dosadašnjih Sjećanja Grada uz gitarski recital Darka Pelužana.

Za umjetničko gostovanje u ovogodišnja „24 sata“ odabran je jedan od najuglednijih, a i međunarodno najnagrađivanijih hrvatskih dokumentarista, redatelj Branko Ištvančić. Različito od dosadašnjih radova „24 sata“ autora Juvančića i Piplice koji su se prije svega temeljili na snimanju uličnog života, Ištvančić je uz pomoć scenarista Nikše Kušelja odabrao format klasičnog dokumentarnog filma s dvije osobe koje pričaju o svome životu u Gradu, kao i o gradu samome.

Evo što kaže sam Ištvančić o filmu „Anonimno jato“:

Jato ili plova ribe kreće se prema 3 pravila: uvijek plivaju jedna uz drugu, stalno zbijaju redove i neprestano paze da se ne sudare. No ponekad dođe do poremećaja u jatu, pa pravila nestanu, a jato se rasprši. Snimajući jednog kolovoškog dana Dubrovnik od jutra do večeri, sav sklad i sve suprotnosti Dubrovnika prema ljudima koji po njemu hode, postali su pred objektivom kamere prepoznatljivi gradski akvarij. Kretanje ljudi i kretanje jata riba se preklapaju, a njihove sličnosti i razlike opisuju čuvar riba u Gradskom akvariju ihtiolog dr Nikša Glavić, i Vedrana Divić, žena koja svako jutro čisti ribu na placi u Gružu.

 

Projekt Sjećanje grada ostvaren je uz potporu Grada Dubrovnika, Društva prijatelja dubrovačke starine i Kinematografa Dubrovnik.

PROGRAM:
1. "Grad i mravi”, Hrvoje Juvančić (1951., 16mm kolor/2019., HD, 9’,46’’)
2. "8 mm: Plimni val na Batali”, Dubravko Kaminski (1978., 3 ')
3. "24 sata: Anonimno jato", Branko Ištvančić, Nikša Kušelj (2019., HD, 17’, 22’’)
4. "Sjećanje grada: Stradun u koloru", Hrvoje Juvančić (1975.-1988., 16mm kolor, 20’, uz gitarsku pratnju Darka Pelužana)
  

Program će voditi Nila Miličić Vukosavić, a gitarski recital izvodi akademski glazbenik Darko Pelužan. 

Popularni Članci