PORAŽAVAJUĆI REZULTATI ISTRAŽIVANJA Većina Hrvata bi bez problema prihvatila posao 'preko veze'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: © Robert Kneschke - Fotolia.com
Specijalizirani portal za traženje zaposlenja posao.hr je napravio zanimljivo istraživanje o zapošljavanju "preko veze". U nastavku pročitajte što građani Hrvatske imaju za reći o ovom fenomenu. 

Ne iznenađuje podatak da bi čak 40 posto ispitanika dalo otkaz onima koji su posao dobili preko veze, dok bi ih 10 posto degradiralo na niže radno mjesto i dalo manje plaće. S druge strane čak 70 posto ispitanika bi iskoristilo vezu za posao.

Rezultati istraživanja otkrili su kako čak 65 posto ljudi vjeruje da je nemoguće dobiti posao ukoliko nemate vezu. Poražavajuće je da samo 10 posto ispitanika smatra da su kompetencije i znanja presudni kod dobivanja posla. Međutim, ako imate sreće, dobit ćete posao na koji ste se prijavili - smatra 20 posto ispitanika.

Činjenica da bi više od 70 posto ispitanika iskoristilo vezu za posao kada bi im se pružila prilika pokazatelj je da živimo u podneblju u kojem je, barem za sada, nerealno razmišljati o iskorijenju zapošljavanja preko veze.

Zanimljivo je i to da, iako smo svjedoci čestih slučajeva gdje se prilikom zaposlenja spominju korupcija i nepotizam, čak 80 posto ispitanika tvrdi kako se nikada nije zaposlilo preko veze. Međutim, iako se 10 posto ispitanika upravo nalazi na takvom poslu, jednak postotak ih takav posao i iščekuje. Da su u ulozi poslodavca, 80 posto ispitanika prije bi zaposlilo sposobne kandidate nego nekoga od poznanika, prijatelja ili rodbine. Kandidata s višegodišnjim iskustvom zaposlilo bi svega 7 posto ispitanika.

Više od 90 posto ispitanika pak smatra da se najviše zaposlenja preko veze realiziralo u državnom sektoru. Isto tako, da imaju mogućnost odabira, 35 posto ispitanika bi voljelo raditi u istom tom sektoru, dok bi 25 posto njih voljelo raditi u vlastitoj tvrtki. Svega 10 posto odabralo je rad kod privatnika. Za 30 posto ispitanika važno je samo da rade, dok im sektor nije važan.

Putem portala za traženje posla, na natječaj se prijavljuje više od 55 posto ispitanika, putem otvorenih zamolbi 25 posto, dok su društvene mreže u traženju posla zaista pravo iznenađenje ovog istraživanja - samo 3 posto ispitanika za posao se prijavljuje tim kanalom.

Da mogu sankcionirati one koji su se zaposlili preko veze, više od 40 posto ispitanika bi im odmah dalo otkaz. Više od 10 posto ispitanih bi, kolegama zaposlenim preko veze, dali najnižu plaću i degradirali bi ih na niže radno mjesto, dok bi im četvrtina ispitanika pomogla savladati radne zadatke. Oko 25 posto ispitanika ne bi reagiralo - mišljenja su da iako su došli preko veze, kolege znaju odrađivati svoj posao.

Više od 50 posto ispitanika smatra da s njima rade kolege koji su se zaposlili preko veze.  Samo 15 posto ispitanika izjavilo je kako su svi u kolektivu zaposleni na osnovu kompetencija i kvalifikacija.  

Pitanje "Na koji način biste vi iskorijenili zapošljavanje preko veze" potaknulo je kreativnost među našim ispitanicima - od onih koji smatraju da je opravdano zapošljavati nekoga po preporuci do ispitanika koji su predlagali izmjenu zakona, novčane kazne, kontrolu natječaja i sankcije pa čak i smjenu vlade. Većina je ipak dala prijedlog da se odabrani kandidati sučeljavaju i da bolji pobijedi. Ipak, transparentnost natječaja i uvid u selekcijski postupak najčešći je odgovor na ovo pitanje.

Iako je skoro 80 posto naših ispitanika mišljenja da sve dok se zapošljava preko veze gospodarstvo ne može naprijed, činjenica je da je i u razvijenim zemljama korupcija i dalje prisutna i da su za njezino potpuno iskorijenje potrebne godine vrhunske političke strategije i strožih zakona. Iako većina ispitanika preferira rad u državnom sektoru, velik broj njih odvažio bi se i krenuo u poduzetničke vode - prilikom zapošljavanja novih kadrova naši ispitanici prednost bi dali sposobnim kandidatima a ne poznanicima i rodbini.  Upravo su poduzetnički duh i spremnost na transparentnost natječaja prilikom zapošljavanja odličan temelj i smjer u kojem bi se mogla razvijati, nimalo jednostavna ali uvijek aktualna, priča o iskorijenju zapošljavanja preko veze.

Popularni Članci