Predavanje fizičara Hrvoja Mesića o elektromagnetskom zračenju

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DKD
U sklopu Mjeseca hrvatske knjige Dubrovačke knjižnice ugostit će fizičara Hrvoja Mesića u Čitaonici Narodne knjižnice Grad koji će govoriti o elektromagnetskom zračenju u četvrtak, 14. studenoga 2019., s početkom u 18 sati.

Živimo na dnu oceana elektromagnetskog zračenja. A u svakodnevnom govoru izraz zračenje pokriva širok spektar izvora i učinaka koje prosječno obrazovan čovjek poznaje uglavnom površno, pridajući pojedinim dijelovima spektra svojstva koja objektivno ne postoje. Česte su neutemeljene zastrašujuće tvrdnje o utjecaju na ljude. No razumno je eventualne opasnosti objektivno opisati, ne negirati ih tamo gdje postoje i obrnuto ne uzbunjivati oko nečega što ne postoji. Zato će se elektromagnetski spektar najlakše približit stavljanjem u fokus njegovog djelovanja na naše zdravlje i zaštitu, suprostavljajući korisne i štetne učinke. U tom smislu usvajanje cjelovitog preglednog prikaza EM spektra čini neizostavni dio opće kulture današnjeg čovjeka.

Hrvoje Mesić vodio je u listopadu, drugu godinu za redom, petodnevnu manifestaciju „Dani fizike u Dubrovniku“ u okviru kojih su se održavale radionice s pokusima iz fizike za učenike dubrovačkih osnovnih škola pod nazivom „Ljepota fizike: Betinim stopama“.Manifestaciju su organizirali Dubrovačke knjižnice, kao idejni začetnici manifestacije ovoga tipa u Hrvatskoj, u suradnji s Udrugom za promicanje prirodoslovlja „Prirodopolis“.

Popularni Članci