REKORDNE TEMPERATURE U Hrvatsku stiže najveći toplinski val ove godine

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ellie Leoni
Idućeg tjedna Hrvatsku čeka vrhunac ljeta s toplinskim valom zbog kojeg će u nekim krajevima države temperatura rasti i do 42 stupnja.

Sudeći prema prognozama koje je danas objavio Državni hidrometeorološki zavod vrlo velika opasnost od toplinskog vala na snazi će biti od srijede, a najgore će biti za vikend kada će temperatura u primjerice Karlovcu, Kninu i Iloku biti izuzetno visoka, iznad 40 stupnjeva.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo još je početkom srpnja objavio preporuke za zaštitu od vrućina. Ovo su najvažnije:

  • Rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine ta da vam boja urina bude svijetla
  • Pijte redovito negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera da njima ne izazovete jaču dehidraciju. Možete se samo  osvježiti tako da u ustima rastopite kockicu, dvije leda. Dehidraciju od vrućina izbjegnite uzimanjem razrijeđenog soka kao što je limunada i to odrasli svakih 1-2 sata, a djeca svakih 15-20 minuta po 1 do 2 žlice ili gutljaj vode. Nemojte čekati osjećaj žeđi da biste povećali unos tekućine, pogotovo kod starijih osoba koje imaju slabiji osjećaj žeđi.
  • Izbjegavajte boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima (mentalne bolesti, dijabetes i dr.)
  • Osobe koje rade na otvorenom (npr. građevinski radnici) se trebaju češće odmoriti, skloniti u hlad i popiti 1 i 1/2 čašu vode svakih 30 minuta.
  • Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Druga mogućnost je zamotati se u hladne mokre ručnike ili se rashladiti mokrom spužvom, kupkom za noge i sl. Djeci možete mokre ručnike stavljati na noge i ruke.
  • Nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete izvan doma stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale, a korisna su zaštita od direktnog sunca i kišobrani i lepeza za rashlađivanje zraka.
  • Koristite laganu posteljinu, po mogućnosti bez jastuka kako bi izbjegli akumulaciju topline od tijela.
  • Jedite češće male i što tekućije obroke. Izbjegavajte hranu prebogatu bjelančevinama. Ako ste u mogućnosti, pripremite miješano svježe voće, tzv. „smoothie“ ili spravite laganu juhu, da organizmu vratite izgubljene minerale, vitamine i elektrolite.

Opširnije o preporučenom ponašanju tijekom ekstremnih vrućina pročitajte OVDJE

Izvor: net.hr

Popularni Članci