PREDSTAVLJANJE KNJIGE Rogowski o Dubrovniku, Dubrovčani o Rogowskom

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Dubrovački simfonijski orkestar poziva na predstavljanje knjige „Rogowski o Dubrovniku, Dubrovčani o Rogowskom“ čija je autorica Urszula Dzierżawska-Bukowska. Predstavljanje će se održati u petak, 4. listopada u Sponzi u 13 sati. 

Riječ je o drugom, proširenom izdanju knjige u suizdavaštvu Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Turističke zajednice grada Dubrovnika, a posvećenom skladatelju, dirigentu, piscu, „Poljaku po rođenju, južnjaku po uvjerenju”, Ludomiru Michału Rogowskom. 

„Rođen je u Lublinu, a studirao je u Varšavi, Leipzigu, Műnchenu i Parizu. Stekavši poziciju i priznanje u Poljskoj i u Europi, 1926. godine odlučio je napustiti dotadašnji život. Doselio se u Dubrovnik, gdje je umro 1954. godine. Sve do kraja života živio je usamljen u napuštenom samostanu, na periferiji Grada. Svoj bogat opus iz tog razdoblja ostavio je oporučno Dubrovačkom arhivu. Sudbinu njegovog života i stvaralaštva izražava izreka Sic transit gloria mundi. Odlučili smo spasiti od zaborava osobnost tog neobičnog čovjeka, Poljska - Dubrovčanina.“ – stoji u uvodu knjige.

Uz autoricu, knjigu će predstaviti dr.sc. Vinicije Lupis, Vido Peručić i Denis Ajduković, dok u glazbenom dijelu sudjeluju violinistica Dora Kamber i pijanistica Stefani Grbić. 

Urszula Dzierżawska-Bukowska umirovljena je diplomatkinja. Na Varšavskom sveučilištu završila je studij slavistike i novinarstva. Njezino je glavno zanimanje „primijenjeno prevođenje“ – usmeno i pismeno, a najvažniji posao – promidžba poljske kulture u Hrvatskoj (kulturna diplomacija), izgradnja mostova između uzajamnog poznavanja i razumijevanja dvaju slavenskih naroda.

Popularni Članci