S NAMA JE VEĆ 600 GODINA! Obavezno pogledajte izložbu fotografija o Orlandu

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Obilježavajući 600-tu obljetnicu postavljanja Orlandova stupa u Gradu, ova godina proglašena je Orlandovom godinom. U sklopu programa Dubrovačkog zimskog festivala i povodom Orlandove godine, Dubrovačke knjižnice organiziraju izložbu s Orlandovim fotografijama ‘’600 godina Orlanda s nama’’, koja će biti otvorena u ponedjeljak, 16. prosinca 2019., na trećem katu Znanstvene knjižnice u 12 sati.

Dubrovačke knjižnice počele su s prikupljanjem fotografija od naših sugrađana početkom ljeta i prikupljene fotografije tako obuhvaćaju razdoblje od kraja 19. stoljeća s jedne razglednice, preko crno-bijelih fotografija iz 30-ih, 40-ih godina do onih u boji 70-ih i 80-ih godina prošloga stoljeća, pa sve do novijih u tisućljeću u kojem je Orlando nekad više skriven nego otkriven, nekad ga i nema na svom mjestu, a ponekad je i lijepo ‘urešen’. Nažalost, ni on nije ostao imun na zub vremena, pa je tužno vidjeti ga na jednoj fotografiji u ležećem položaju kako se ‘sprema’ otići na sanaciju.

Orlandov stup je izradio Bonino Jakovljev iz Milana uz pomoć domaćeg majstora Antuna Ragusea. Ideja o gradnji stupa krenula je 1417. godine, a do realizacije je došlo dvije godine kasnije. Vlastelini, senatori Lujo Gozze i Giore Palmotta odlukom Malog vijeća Dubrovačke Republike od 7. kolovoza 1417. izabrani su za službenike koji će se brinuti za izradbu novog stupa, a početkom 1419. upozoreni su da se stup mora dovršiti i postaviti na glavni gradski trg pred crkvom sv. Vlaha.

Osim što je predstavljao najvažniji svjetovni simbol dubrovačke države (ono što je u duhovnom smislu bio i jest sv. Vlaho) na kojem se u svim svečanim prigodama vijorio dubrovački barjak i s kojega su zduri čitali proglase dubrovačke vlade, Orlando je služio i kao stup za kažnjavanje (kar). Također, pod nogama viteza nalazi se i označena mjera dubrovačkog lakta (51,2 centimetra), kojim se mjerila tkanina

Na 600-ti rođendan, dok nam se skriva, ostaju nam samo fotografije da nas građane podsjećaju na vremena kad je stalno bio tu s nama, stoji u pozivu Dubrovačkih knjižnica. 

Popularni Članci