STIŽE PRVI TOPLINSKI VAL Temperature će rasti i do 35 stupnjeva

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavić / Pixsell
Visoke temperature u Portugalu su prouzročila katastrofalni požar, a taj val stiže i u Hrvatsku, za RTL je otkrila meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar.

Neće biti tako jako vruće kao na Pirenejskom poluotoku, ali možemo govoriti o prvom toplinskom valu. Idući vikend mogli bismo već dosegnuti i više od 35 stupnjeva, no vidi se da je nesigurnost prognoze za tako daleke dane ipak još prilično velika. To ćemo pratiti i izvještati o tome idućih dana.

Pred nama je ljetni solsticij ili suncostaj, dan u godini u kojem se sunce nalazi na svojoj najvišoj poziciji nad sjevernom hemisferom, pa je i snaga sunca sada najjača. Idućih dana nad velikim dijelom Europe vladat će vedrina pa će i UV indeks biti vrlo visok, u planinama čak ekstreman. To su uvjeti u kojima djeca mogu dobiti opekline za manje od 10 minuta. Za zaštitu se preporuča korištenje zaštitnih krema, nošenje šešira, sunčanih naočala i odjeće s dugim rukavima. Neki ne znaju da UV zračenje može prodrijeti i kroz odjeću od rijetkog tkanja. Najbolje je naravno smanjiti boravak na suncu između 11 i 17 sati.

Izvor: Vijesti.hr

Popularni Članci