VAŽNA OBAVIJEST ZA SOCIJALNE I MEDICINSKE RADNIKE TE NJEGOVATELJE Ovaj tečaj će vam itekako biti od pomoći

Autor: dubrovackidnevnik.hr
U nastavku šaljemo obavijest o tečaju o demedenciji za medicinske stručnjake, njegovateljice i socijalne radnike na temu 'Integrativna validacija i bazalna stimulacija'.  

Tečaj koji  će voditi licencirana europska trenerica Katijana Harašić iz Švicarske, održat će se u Samostanu Sv. Klare po slijedećem rasporedu: 

Za njegovateljice i socijalne radnice:

18. prosinca 2017.  – od 9:00 do 16:30 

19. prosinca 2017.  – od 9:00 do 16.30

Za medicinsko osoblje:

21. prosinca 2017.  – od 9:00 do 16:30 

22. prosinca 2017.  – od 9:00 do 16.30

Osim navedenog, 20. prosinca će se održati Javna tribina  o bolesti demencije od 16:30 do 20:00. 

Tribina je otvorena za obiteljske njegovatelje i ostale zainteresirane koji sudjeluju u njezi oboljelih od Alzheimerove bolesti i ostalih demencija. Tribinu će voditi europska licencirana trenerica Katijana Harašić iz Švicarske i Anita Šupe najpoznatija nutricionistica u Hrvatskoj. 

Integrativna validacija

Integrativna validacija u središte pozornosti stavlja osobu, njenu biografiju i životne teme kao i individualne resurse. Oni su temelj i okvirne točke te metode. Integrativna validacija je način ophođenja i komunikacije pune poštovanja koja u prvi plan stavlja resurse oboljelog čovjeke. Prihvaćaju se unutarnji svjetovi ljudi s demencijom. Svaka oboljela osoba je drugačija, svatko ima različitu životnu priču, vlastiti unutarnji svijet i različite sposobnosti i jake strane. 

Bazalna stimulacija

Bazalna stimulacija je tjelesno orijentirana - neverbalna komunikacija sa osobama sa poremećajem percepcije. Ovaj koncept polazi od stanovišta da i osobe s vrlo teškim oštećenjima percepcije mogu nešto percipirati i u slučaju da nikakve reakcije nisu vidljive. Te osobe trebaju elementarne podražaje, ciljane i sistemske informacije (stimulacije) o sebi i okolini oko sebe.

Osobe u profesionalnoj i neprofesionalnoj skrbi za oboljele od Alzheimerove demencije i drugih oblika demencija za sada nisu obuhvaćeni sustavnom edukacijom koja bi im osigurala kvalitetan rad sa oboljelima. To uzrokuje dodatan napor i često neadekvatan pristup. Polazeći od te činjenice, nužno je uvesti obveznu edukaciju onih koji se profesionalno bave oboljelima.

Cilj

Kvalitativan pomak u profesionalnom radu sa oboljelima od Alzheimerove demencije i drugih oblika demencija te obiteljskoj skrbi, što znači razumijevanje ljudske percepcije, razvoj empatijskog pristupa, prepoznavanje poriva i osjećaja oboljelih kao njihove resurse. 

Kontakt podaci : 

Udruga DUSAB Dubrovnik 

Dubrovačka udruga skrbnika, bolesnika i prijatelja Alzheimerove bolesti i ostalih demencija

 Mob: 098 680 613

 Mail: udrugadusab@gmail.com

Popularni Članci