VREMENSKA PROGNOZA Nastavlja se promjenjivo vrijeme, tijekom sljedećeg tjedna ponovno kiša

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Na Jadranu i predjelima uz Jadran danas će biti promjenjivo vrijeme, ponegdje i s malo kiše. 

Vjetar na kopnu većinom slab, u gorskoj Hrvatskoj povremeno jak južni i jugozapadni. Na Jadranu će puhati umjereno i jako jugo, prema otvorenom moru srednjeg Jadrana povremeno i olujno.

U ponedjeljak, u nizinama unutrašnjosti djelomice sunčano, ujutro moguća kratkotrajna magla. Promjenjivije na Jadranu te u predjelima uz Jadran, mjestimice uz malo kiše. Vjetar uglavnom slab, na Jadranu će puhati jako i olujno jugo. Jutarnja temperatura od 2 do 7, na Jadranu 10 do 15, a najviša dnevna u unutrašnjosti od 8 do 13, na Jadranu 12 do 17 °C, prognozira DHMZ.

Južina će i dalje na Jadranu, u Lici i Gorskom kotaru uzrokovati nepovoljne biometeorološke prilike koje će najviše utjecati na kronične bolesnike, a mnogim će ljudima kvariti raspoloženje. U ostatku zemlje će uz više sunčanih razdoblja biometeorološke prilike biti uglavnom razmjerno povoljne do povoljne.

U ponedjeljak nastavit će se nepovoljne biometeorološke prilike na Jadranu, u Lici i Gorskom kotaru, a u središnjoj Hrvatskoj će se pogoršati u odnosu na prethodni dan. Najveće će poteškoće imati reumatičari i plućni bolesnici. Najpovoljnije će se zadržati na krajnjem istoku zemlje.

Na vrijeme će i u nedjelju jednim dijelom utjecati duboka i prostrana ciklona sa zapadnog Sredozemlja ispred koje će nad naše krajeve pritjecati topao i vlažan zrak. Bit će toplo, ali će poslijepodnevna temperatura na istoku vjerojatno biti koji stupanj niža. Bit će djelomice sunčano, ujutro uz mogućnost za kratkotrajnu maglu. Jutarnja temperatura između 4 i 6, najviša dnevna oko 15, javlja HRT. 

U središnjoj Hrvatskoj također djelomice sunčano i uglavnom suho uz slab do umjeren jugozapadnjak. Jutarnja temperatura oko 6, a najviša dnevna između 14 i 16.  U gorskim krajevima te na sjevernom Jadranu uz više oblaka povremeno će biti slabe kiše. Vjetar će biti slab do umjeren jugozapadni, dok će na Jadranu puhati jako jugo. Iznadprosječno toplo, ujutro u gorju uz temperaturu između 5 i 7, poslijepodne od 11 do 13.  Na moru temperatura uglavnom između 10 i 15.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije umjereno do pretežno oblačno, povremeno uz malo kiše. Bit će vjetrovito uz jako, prema otvorenom moru i olujno jugo te valovito more. Temperatura između 10 i 16 stupnjeva.  Slično će biti i na jugu, vjetrovito i razmjerno toplo. Puhat će jako, prema otvorenom moru i olujno jugo. Uz više oblaka mjestimice može pasti malo kiše. 

Umjereno do pretežno oblačno bit će i u prvoj polovini sljedećeg tjedna. Povremeno će biti kiše, osobito u utorak, kada oborine mjestimice u gorju te unutrašnjosti Dalmacije mogu biti obilne. I dalje će biti iznadprosječno toplo, ali ipak manje.  Na Jadranu će u prva dva dana biti vjetrovito uz jako i olujno jugo te povremenu kišu. Vjetar će u srijedu oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak, a povremene kiše bit će osobito u Dalmaciji. U utorak oborine mogu biti obilnije. 

Popularni Članci