VRHUNSKI UMJETNICI STIŽU U DUBROVNIK: DSO priprema pravu glazbenu poslasticu

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Sljedeći koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra dovesti će dubrovačkoj publici vrhunske umjetnike. Naime, u petak 19. svibnja u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom ravnat će Uroš Lajovic, svjetski poznati dirigent i pedagog koji je ravnao više od 90 orkestara diljem Europe, Rusije, Turske, SAD-a, Koreje, Kine, Tajvana i Kolumbije, bio je šef orkestra u Beogradu, šef Slovenske filharmonije te godinama predava u Beču, a među njegovim studentima su neki od najvećih glazbenika današnjice.

Kao solisti će nastupiti jedan od najistaknutijih hrvatskih violinista Goran Končar te japanski pijanist Sadakatsu Tsuchida. Početak koncerta je u 21 sat. Na programu su djela F.B. Mendelssohna: Koncert za violinu, klavir i gudače u d molu te San Ivanjske noći.

Violinist Goran Končar međunarodnu solističku karijeruzapočeo je 1982. gostujući u većini europskih zemalja, SAD-u, Japanu, Koreji i Izraelu. Od 1984. do 1994. bio je koncertni majstor Royal Philharmonic Orchestra u Londonu, Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije i Zagrebačke filharmonije. Koncertirao je s uglednim orkestrima i dirigentima diljem svijeta.  Dobitnik je prvih i posebnih nagrada na državnim natjecanjima u zemlji, nagrade Glazbeni život u Moskvi (1980.) za izvedbu Koncerta za violinu i orkestar Dmitrija Šostakoviča, prve nagrade na Međunarodnom natjecanju u Bratislavi (1984.) te drugih visokih priznanja. U popisu nagrada osobito se ističe Nagrada Vladimir Nazor (2006.).

Japanski pijanist Sadakatsu Tsuchida rođen je 1975. u Tokyu. Klavir počinje učiti već sa četiri godine u Yamaha Music School. Diplomirao je najvišim ocjenama na Moskovskom konzervatoriju te dvije godine kasnije završava postdiplomski studij na istom konzervatoriju. Godine 2003. osvaja 1. mjesto na Rachmaninov International Music Competition u Moskvi kao prvi u povijesti pobjednik koji nije ruskog podrijetla. Godine 2004. dobiva posebno priznanje za uspješnost od gradonačelnika Perma.

Suradnja s Goranom Končarom započela je 2007. godine prigodom gostovanja Zagrebačkog kvarteta u Japanu, da bi se nastavila 2008. njegovim gostovanjem u Zagrebu i nastupom sa Simfonijskim orkestrom HRT-a, te nastavila ovogodišnjim zajedničkim koncertom u Tokyu  kada se rodila ideja o projektu integralnih izvedbi Beethovenovih violinskih sonata u Hrvatskoj i Japanu uz istovremeno snimanje i objavljivanje nosača zvuka.

Ulaznice za koncert su dostupne u uredu Orkestra od ponedjeljka do petka od 9 do 14 sati, u gift shopu Dubravka na Pilama, u Luži, u agenciji Perla Adriatica te jedan sat prije početka koncerta. Povlaštene cijene (10 kuna za korisnike Libertasovog pokaza, 20 kuna za umirovljenike, za građane stare gradske jezgre i studente s kulturnom iskaznicom besplatan ulaz, te 30% popusta za građane na standardne cijene ulaznica) dostupne su isključivo na blagajni orkestra. Preporuča se prethodna rezervacija na broj 417 110 koji je ujedno i broj za informacije.

Popularni Članci