ZAŠTITA STARIJIH OSOBA Okruglim stolom do prevencije nasilja

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Lucija Komaić
Okrugli stol 'Prevencija nasilja nad starijim osobama' održati će se 25. travnja 2017., s početkom u 11:30 sati, u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-Neretvanske županije, dr. Ante Šercera 4a (prizemlje, sala za predavanje).

Na okruglom stolu sudjelovat će predstavnici Zavoda za javno zdravstvo, Centra za socijalnu skrb te predstavnici domova za starije i nemoćne osobe. Raspravu će moderirati Marina Elez Urlić, voditeljica Odjela za odrasle osobe Centra za socijalnu skrb Split.  

Zlostavljanje starijih osoba često je skriven fenomen s mnogim preprekama u njegovu otkrivanju. Istraživanja ukazuju na veliku 'tamnu brojku' slučajeva nasilja nad starijima, pri čemu se tek 1 od 13 ili 14 slučajeva zlostavljanja prijavi. Starije osobe mogu osjećati strah i sramotu i ne priznavati da njihovi bližnji s njima loše postupaju. Neki mogu krivi sebe za to što im se događa, mogu biti izolirani, ili u strahu od negativnog odnosa društva prema starijima. Kao jedan od razloga navodi se i nedovoljna senzibiliziranost i educiranost stručnjaka za taj problem. 


Događanje se održava u sklopu projekta  'Zaštita starijih osoba razmjenom iskustva i znanja stručnih osoba te putem edukativnih, savjetodavnih i promotivnih aktivnosti' kojeg Udruga 'MI' - Split zajedno s partnerima Udrugom Dalmatinski potrošač i Udrugom socijalnih radnika Zadar provodi na području južne Hrvatske.  Projekt je financiran sredstvima Ministarstva za demografiju, socijalnu politiku i mlade. Glavni cilj projekta jest podići kvalitetu života starijih osoba s ciljem njihove veće integriranosti u lokalnu zajednicu te raditi na prevenciji njihove socijalne isključenosti.

Popularni Članci