ŽITNICA RUPE Ne propustite 'Manaki - etnologija i vizualna antropologija'

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Predavanje i izložba "Manaki - etnologija i vizualna antropologija" Nade Genevska Bračić iz Instituta za zaštitu spomenika kulture i Muzeja u Bitoli održat će se 12. rujna 2018. u žitnici “Rupe” s početkom u 19 sati.

Stvaralaštvo braće Manaki je od velikog značaja za kulturno nasljeđe. Njihova djelatnost se prožima na više sfera društvenog i kulturnog života Makedonije a njihove fotografije, filmski zapisi kao i filmski prikazi dio su nasljeđa Balkana.

Fotografsku djelatnost započeo je stariji brat, Janaki Manaki  1898. godine u Janini (u današnjoj sjevernoj Grčkoj) gdje sa osnovama fotografije  upoznaje i uvodi i mlađeg brata Miltona. Najznačajniji dio njihovog stvaralaštva nastaje dolaskom u Bitolu gdje otvaraju studio za umjetničku fotografiju na glavnoj ulici - "Sirok sokak".

U 1905. Janaki u Londonu kupuje kameru "Bioskop 300" čime započinje i njihova snimateljska djelatnost i time postaju prvi snimatelji na Balkanu.

Etnološki je značajan broj  materijala (fotografija) slikanih u njihovom rodnom mjestu - Avdala, ali i u drugim mjestima gdje su živjeli Vlasi. U Makedoniji su napravili veliki broj fotografija kao i snimaka po selima bitoljskog područja s temama iz svakodnevnog života, svadbi, portreta  koji danas predstavljaju osnove za daljnja istraživanja.

Sa prvim snimljenim filmom "baba Despina" kako na "rodenu" obrađuje vunu, započinje i vizualna antropologija u Makedoniji. Iz tog opsega za etnologiju su značajni i filmovi "Domaći posao", Vodice" i dr.

Fotografsko nasljeđe braće Manaki danas se čuva u povijesnom  arhivu Makedonije (područni odjel Bitolj) gdje se nalaze pohranjene i njihova kamera 300 kao i druga fotografska oprema.

Snimljeni materijali se od 1978. godine čuvaju u kinoteci Makedonije, a u njihovu čast, u Bitolju se svake godine održava i međunarodni festival filmske kamere "braća Manaki" posvećen kinematografima.

Popularni Članci