Znanstvena tribina 'Dubrovački krovovi: Izgubljena dimenzija' sutra na Sveučilištu u Dubrovniku

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Sveučilište u Dubrovniku organizira petu znanstvenu tribinu s temom Dubrovački krovovi: Izgubljena dimenzija koja će se održati 23. siječnja u sveučilišnom kampusu.

Izložba Kanalica autora Fotokluba  Marin Getaldić  i Kristine Kojan Goluža s početkom u 19:00 sati u auli Kampusa služit će kao uvertira za tribinu. Na tribini će sudjelovati: doc. dr. art. Kristina Kojan Goluža s Odjela za umjetnost ii restauraciju, ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnik Mihaela Skurić i prof. dr. sc. Johannes Weber s Instituta za umjetnost i tehnologiju Akademije primijenjenih umjetnosti u Beču. Peta  znanstvena tribina bavi se povijesnim razvojem i značajenjem kupe kanalice za Dubrovnik i njegovu okolicu. U tom smislu predstavit će se usporedba povijesne kupe kanalice i novih glinenih pokrova nastalih u obnovi krovišta nakon Domovinskog rata. S obzirom na velike razlike između korištenih materijala i svojstava površine novih kupa,otvaraju se pitanja sastava i tehnika u mogućoj proizvodnji povijesnih kanalica.

Cilj je znanstvenoj tribini senzibilizirati i osvijestiti javnost i institucije o razlikama između povijesnih i novih kanalica. Kako se slična problematika pojavljuje i u drugim zemljama i gradovima Europe, svrha je tribine prezentacija planiranoga projekta kojim bi se pošlo od iskustava i istraživanja koje druge zemlje planiraju primijeniti. Daljnji korak u istraživanju bilo bi ispitati mogućnosti ponovne proizvodnje dubrovačke povijesne kanalice.

Dalia Prce

Popularni Članci