Novi načelnici i gradonačelnici upoznali se sa sustavom zaštite i spašavanja

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Dubrovnik Goran Violić pozvao je danas novoizabrane općinske načelnike i gradonačelnike na koordinacijski sastanak kako bi ih se upoznalo s ulogom čelnika JLS u sustavu zaštite i spašavanja i ostvarivanjem njihovih zakonskih prava i obveza s posebnim osvrtom na obvezu osiguravanja mjera važnih za otklanjanje posljedica katastrofa i velikih nesreća kao i drugih poslova zaštite i spašavanja utvrđenim Zakonom.

Predstavnici PUZS Dubrovnik posebno su ukazali novim čelnicima jedinica lokalne samouprave na njihove obveze koje proizlaze iz Zakona o zaštiti i spašavanju u pogledu ažuriranja Procjena ugroženosti stanovništva, materijalnih i kulturnih dobara i okoliša za područja njihove nadležnosti, obveze kontinuiranog usklađivanja Planova zaštite i spašavanja kao i financiranja sustava. 

Analizirano je stanje sustava zaštite i spašavanja u JLS s posebnim osvrtom na provedbu Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2013. godini, Programa pripremnih i provedbenih aktivnosti za turističku sezonu 2013. godinu te planovi evakuacije i zbrinjavanja turista. Čelnici JLS obišli su PUZS-Županijski centar 112 Dubrovnik gdje su im prezentirane koordinacijsko-komunikacijske zadaće i aktivnosti Centra 112 tijekom akcija spašavanja.
Na sastanak su pozvani gradonačelnici Metkovića i Korčule te načelnici općina Mljet, Lastovo, Vela Luka, Blato, Lumbarda, Orebić i Zažablje.
PUZS Dubrovnik sastanak je organizirao u suradnji s Dubrovačko neretvanskom županijom.

Zamjenik župana Davorko Obuljen podsjetio je tom prigodom na zakonsku obvezu jedinica lokalne samouprave ustroja sustava zaštite i spašavanja na svom području, posebno imenovanje članova stožera zaštite i spašavanja. Dubrovačko-neretvanska županija organizacijski sudjeluje na ovom sastanku zajedno s Područnim uredom za zaštitu i spašavanje Dubrovnik budući da su i požarna i turistička sezona u tijeku što je za nas posebno osjetljivo razdoblje. Dubrovačko-neretvanska županija ustrojila je uspješan sustav zaštite i spašavanja što trebaju učiniti i jedinice lokalne samouprave s našeg područja. – kazao je Obuljen zahvalivši svima koji su se današnjem sastanku odazvali.
 

Popularni Članci