Osuda u korist srpskih civila za zločine nakon „Oluje“

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Večernji list
Jutros je na Općinskom sudu u Kninu donesena prva pravomoćna presuda zbog zločina nad srpskim civilima nakon „Oluje“. Odlukom suda, Jovan Berić i njegove dvije sestre dobili su 540 tisuća kuna odštete u tužbi protiv RH.

Naime, radi se o ubojstvu njihovih roditelja u selu Varivode i to krajem rujna 1995. godine što je nepunih dva mjeseca nakon akcije „Oluja“. Za ubojstvo Radivoja i Marije te još građana srpske nacionalnosti starije životne dobi još nitko nije odgovarao, no presudom Vrhovnog suda od prije godinu dana utvrđeno je da je bila riječ o terorističkom aktu te da se djeca ubijenih Radivoja i Marije moraju obeštetiti, piše Večernji list.

Brat i sestre nisu osobito zadovoljni presudom, pogotovo jer nije nađen počinitelj. Također, tražili su 900.000 kuna, a dosuđeno im je 540.000 kuna, što je sutkinja Ana Jeleč Pecirep opravdala primjenjivanjem zakonskih odredbi sukladno europskim konvencijama koje nalažu da se može dosuditi samo 60% iznosa od traženog za terorističke akte. Jovan Berić dodao je kako se nada da će nakon ovakve odluke suda i ostala djeca poginulih Varivođana tražiti odštetu od RH. 

Popularni Članci