Počeli zahtjevi za predstečajne nagodbe

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Financijska agencija (Fina) do sada je zaprimila ukupno 114 prijedloga tvrtki za pokretanje postupaka predstečajne nagodbe, otvaranje prvih postupaka očekuje se do kraja godine, a po podacima s internet stranice Fine za sada je pet tvrtki pozvano da nadopuni svoju dokumentaciju, među njima i splitski Konstruktor inženjering sa više od milijardu kuna dugovanja.

Nagodbena vijeća Fine još nisu započela s ročištima u postupcima predstečajne nagodbe, a do sada je pet dužnika - Konstruktor, Bizovačke toplice, tvrtke Orbis holding i Fin-Art iz Zagreba te Delta Devet Iks iz Buzeta, pozvano da nepotpunu dokumentaciju dopune kako bi se postupak mogao otvoriti.

Dugovanja tih pet tvrtki iznose gotovo 1,5 milijarde kuna, od čega se više od milijarde kuna odnosi na splitski Konstruktor inženjeringa.


Konstruktor, koji zapošljava 1.121 radnika, zahtjev je podnio 9. studenog, jer je u trenutku stupanja na snagu Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi (1. listopada) već ispunjavao uvjete za pokretanje postupka.

Konstruktor, prema zaključku nagodbenog vijeća, u roku od 40 dana mora dostaviti izvješće o financijskom stanju i poslovanju, planove financijskog i operativnog restrukturiranja, izvješće ovlaštenog revizora, popis svoje imovine i prava, izjavu da sklapanje predstečajne nagodbe neće utjecati na tražbine radnika, opis pregovora s vjerovnicima te obavijesti dostavljene vjerovnicima.

Neka od te dokumentacije nedostaje i za pokretanje postupka predstečajne nagodbe i za preostale četiri tvrtke.

Po visini dugovanja, nakon Kostruktora, slijedi Orbis holding sa 170,7 milijuna kuna duga, dok tvrtka Fin-Art duguje 150 milijuna kuna.

Bizovačke toplice u postupak predstečajne nagodbe ušle su zbog duga od 117,4 milijuna kuna, a tvrtka Delta Devet Iks zbog 25,6 milijuna kuna.

Fina je do sada zaprimila ukupno 114 prijedloga tvrtki za pokretanje postupaka predstečajne nagodbe s ukupno 5.418 zaposlenika, a njihova su dugovanja veća od 5,44 milijarde kuna.

U Fini prva rješenja o otvaranju postupaka predstečajne nagodbe očekuju do kraja godine.

Riječ je o postupcima prema odredbama Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, koje pokretanje postupka predstečajne nagodbe nalažu nelikvidnim ili insolventnim dužnicima, odnosno pravnim osobama, obrtnicima ili trgovcima pojedincima.

U dijelu postupka koji se vodi pri Fini pred nagodbenim se vijećima glasuje o prihvaćanju financijskog restrukturiranja kojeg dužnik predlaže vjerovnicima, a ako vjerovnici prihvate predloženi plan, tada se sama nagodba sklapa pred nadležnim trgovačkim sudom.

Ovisno o visini dugovanja, postupci predstečajne nagodbe se mogu provesti u redovnom i skraćenom postupku.

U skraćenom postupku, koji se mora dovršiti u roku od 60 dana od otvaranja, rješavat će se predmeti u kojima tvrtke duguju manje od milijun kuna i zapošljavaju manje od 10 radnika, a za pokretanje takvih postupaka do sada je podneseno 65 od ukupno 114 zahtjeva.

Preostalih 45 zahtjeva odnosi se na pokretanje redovnih postupaka, koji se trebaju dovršiti u roku od 120 dana od otvaranja, a riječ je tvrtkama s većim dugovima i većim brojem zaposlenih.

DD

Popularni Članci