BOGDANOVIĆ O UGOVORU S DPDS-OM: Doveden sam u situaciju da sumnjam u neke stvari, a ne volim sumnjati

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Julia Mačinković
Dodatak ugovoru između Grada i DPDS-a usvojen je danas na sjednici Gradskog vijeća čime je Društvu osigurano upravljanje zidinama još 15 godina. Ovakav potez oštro je kritizirao HSS-ov vijećnik Vido Bogdanović koji je prvi potpisao ugovor s Društvom na neodređeno vrijeme kao tadašnji gradonačelnik. Danas je kritizirao dodatak ugovora.

„Tekst ugovora je neuredan. Ugovorom nigdje nije predviđeno da imamo plan rada za sljedeću godinu, da Društvo Gradu predloži na što će potrošiti 30,40 milijuna kuna. Postoji obveza da se da godišnje izvješće, a nema ga. Za 2016. godinu ga nema ni na internetu. Postoji plan za 2016. godinu, ali on nije bio na Gradskom vijeću. Trebao je postojati plan za 2017. godinu, ali ga nema. To se poprilično sve neuredno radi, a stoji kako jednom godišnje moraju podnijeti izvješće Gradu, dakle ne plan nego izvješće. Kad se ovakav ugovor radi, onda sve elemente treba dogovoriti. Ne nametnuti, nego dogovoriti. Kad je DPDS osnovan, u starom Statutu je stajalo kako je to bilo za područje bivše Dubrovačke Republike, ali oni sad djeluju na području cijele Županije. Ja nemam ništa protiv toga da se pomogne Kuli Norinskoj i Korčuli, neka pomažu kome žele, ali to su novci građana Grada Dubrovnika pa neka oni daju suglasnost žele li da se na to troše,“ prokomentirao je Bogdanović za Dubrovački dnevnik.

Dodao je i kako je nužno definirati cijelu situaciju tako da se potpiše novi ugovor.

„Kad se pogledaju njihovi izvori financija, vidi se kako su jedini ozbiljan izvor prihodi od ulaznica na zidine. Za Sokol kulu prihodi ne pokrivaju operativne troškove. Na Stonskih zidinama ih pokrivaju, ali ne mogu financirati daljnju obnovu zidina. Kad je to sve već tako, umjesto da imamo hrpu tričavih ugovora ovdje, dodataka na dodatke, da se tu hvatamo za grlo oko nekog ugovora koji je nebitan, kojeg je Vlahušić potpisao, a sad ga prozivaju, mislim kako je krajnje vrijeme da se napravi jedan korektan ugovor pogotovo kad su sad Grad i DPDS u dobrim odnosima. Onda treba iskoristiti vrijeme pa vidjeti što ćemo s tim ugovorom na neodređeno, hoćemo li vidjeti koji je to odnos; koncesija, zakon, angažman za menadžment jer postoje pravne klasifikacije. Kad se to riješi, onda treba vidjeti na koliko godina i pod kojim uvjetima financijskim treba potpisati ugovor. Nikad ne bih dao Gradu da naplaćuje ulaznice, treba DPDS pustiti da to radi, pa sad 'drpnu' li nešto ili ne, ne znam. Ako dođe Grad, ukrast će ih stotine, a ne jednu,“ rekao je.

Kritizirao je i način na koji je donesen novi dodatak ugovora, dodavši kako je počeo sumnjati u 'mlade ljude koji sjede u Vijećnici'.

„Nije način da se dva dana prije donese jedan naškrabani dokument koji sadrži prepisane članke. Ako je dodatak ugovoru, onda treba imati samo ove nove elemente, a ne stare članke, sad s nekakvom kombinacijom 60:40. Ovdje također nigdje ne stoji kako se obnavlja baština iz Doba Republike. Više u Statutu toga nema nego spomenička baština, a to je sve. Onda je i kula na Ponti oštroj spomenička baština. Biologija će vazda učiniti svoje, i sa mnom, i Kapetanićem, i Orlićem, svi ćemo poći, ali ako se stanje toliko 'umuljilo', napravi ga čistim. Ne mogu prihvatiti kako ovi mladi ljudi ne mogu razumjeti o čemu govorim, očito imaju neke druge motive. Dovedu me u situaciju da počnem sumnjati, a ja ne volim sumnjati u mlade ljude. Ne znam je li tu tko kome plaća troškove, prelijeva lovu u stranku, ne želim ni ulaziti u tu priču. Sve se nešto rješava u tri dana, a do 2019. godine vrijedi ugovor,“ zaključio je Bogdanović.

Popularni Članci