JEDNOGLASNO USVOJENO! Na Županijskoj skupštini prošao Dobroslavićev proračun težak preko 680 milijuna kuna (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Većinom glasova na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Županijske skupštine usvojen je proračun Dubrovačko-neretvanske županije u iznosu od 685,9 milijuna kuna, od čega je 219 milijuna kuna proračun Županije, dok ostatak ide na proračunske korisnike.

Župan Nikola Dobroslavić naglasio je kako je proračun za sljedeću godinu povećanje od 6,8 posto u odnosu na ovu godinu.


”Proračun smo koncipirali na istim temeljima, on je realan i odgovorno će se provesti kao i svi dosadašnji. Neće biti potrebe za izvanrednim rebalansima. On je i štedljiv i održava sve funkcije koje naši korisnici imaju. Proračun je razvojan jer kroz EU fondove, investicije i vlastita sredstva osiguravamo razvojne aspekte ove županije”, rekao je župan Dobroslavić.


Pročenica Upravnog odjela za proračun i financije Dragica Stanić istaknula je kako je ukupan proračun od 685,9 milijuna kuna povećanje od 6,8 posto.
”Od tog ukupnog iznosa proračuna 219,6 milijuna kuna je proračun Dubrovačko-neretvanske županije i on je četiri posto veći, dok su 466,3 milijuna kuna sredstva proračunskih korisnika, a to je 8,2 posto više u odnosu na ovogodišnji proračun. Povećanje imamo na stavkama izvornih prihoda, sredstva od pomoći i decentralizacije sredstava”, rekla je pročelnica Stanić.


Proračun je prihvaćen s 22 glasa za, 13 suzdržanih i bez glasova protiv.

Prva točka dnevnog reda bila su vijećnička pitanja.

VIJEĆNIČKA PITANJA: 

Alan Farac (HDZ): 'Vijećnici SDP-a su sazvali konferenciju za medije o tome kako je preko 800 tisuća kuna nestalo u sporu oko staračkog doma. Koji je vaš komentar, župane?'

Drugo pitanje se tiče izgradnje novih srednjih škola u Pločama, Metkoviću, Korčuli i Dubrovniku. Što je Županija poduzela po tom pitanju?'

Nikola Dobroslavić (župan, HDZ): 'SDP je imao jedno priopćenje koje je meni bilo promašeno. Tamo se govori o 880 tisuća kuna nestalnog novca. Ne radi se o nestalom novcu, nego presudi suda kojom se utvrđuje kako novci koje je Dom za stairje zadržao za radove za koji smatraju da nisu izvršeni, ustvrdilo se kako se novci moraju platiti izvođaču radova. Sud je samo utvrdio kako novci moraju biti kod izvođača radova, a ne kod Doma. Nije to nestali novac. SDP je imao ljude u Upravnom vijeću pa možda oni mogu odgovoriti na neka pitanja. Mi poštujemo odluke Suda i naravno kako Dom treba isplatiti taj novac izvođaču radova'.

'Fondovi EU ne omogućuju kandidiranje gimnazija i osnovnih škola, ali otvara mogućnost kandidiranje strukovnih škola. Imamo četiri pripremljena projekta koje je i vijećnik spomenuo, nadam se kako ćemo proći.'

Tino Žuvela (HDZ): 'Postoje li kriteriji prilikom izbora članova iz redova koncesionara za UV Lučke uprave Vela Luka?', upitao je vezano uz tvrtku Brodus.

'Drugo pitanje, prije dva mjeseca sklopljen je ugovor s Ivom Šegonom iz Vela Luke kojem se daje pravo za korištenje luke nautičkog turizma u Vela Luci. Zašto predmetu potpisivanja nije prisustvovala načelnica Općine Vela Luka?'

Dobroslavić: 'Ovlaštenici koncesija na lučkom području se trebaju dogovoriti oko toga tko će biti njihov predsjednik u UV. Nama je svejedno tko će biti član UV ispred koncesionara, mi poštujemo njihove dogovore. Što se tiče koncesije u Vela Luci, Županijska skupština je o njoj donijela odluku. Mediji su pisali o tome je li to trebalo tako napraviti. Skupština je postupila zakonito, odgovorno, a tvrtka koja se javila na natječaj ispunja sve uvjete. Nije ništa dobila od Županije nego pravo i obvezu uložiti u pomorskom dobru, mislim kako je riječ o iznosu od 47 milijuna kuna. Što se drugog pitanja tiče, ne znam zašto načelnica nije bila na potpisivanju ugovora'.

Teo Andrić (HDZ): 'Ljudi su me upozorili na neke čudne plakate po Gradu koja pokazuje krvavu palicu, a na plakatu piše – župane, provedite presudu. Pretpostavlja se kako je riječ o golfu na Srđu. Što je s arbitražom, što se s tim događa?'

Dobroslavić: 'I nas su neugodno iznenadili plakati, posebno zbog krvavih palica koje nisu primjerene za nikakav vid komunikacije. Što se tiče natpisa, to je ponavljanje jedne tvrdnje koja ne stoji, ali se ponavlja, a aludira se kako Županija nije provela presudu Suda koja se tiče obuhvata projekta na Srđu. Županija je provela presudu, župan je proveo presudu. Čude me grbovi Hrvatske i EU, sumnjam kako bi i EU, i RH pristale biti na takvim plakatima. Što se tiče arbitraže, najava tužbe je navodno 500 milijuna eura. Postupak investitora je nekorektan i ne podržavam ga, ne vidim nikakvu opstrukciju. Ako investitor misli kako je odluka Suda opstrukcija, mi se s time ne možemo složiti'.

Popularni Članci